„Vėliausiai pirmadienį Lietuvą pasieks didžiulės siuntos su respiratoriais, pirštinėmis, kitomis labai reikalingomis apsaugomis Lietuvos medikams. Du krovininiai lėktuvai jau pasiekė Vokietiją, ten prekės perkraunamos į kitus, Europoje skraidančius lėktuvus. Šiandien iš Kinijos pakils lėktuvas su prekėmis 9 Lietuvos ligoninėms“, – šeštadienį feisbuke rašo I. Marčiulionytė.

Diplomatės teigimu, lėktuvai su siuntomis Lietuvai atvyks nuolat, tačiau tai, pasak jos, nėra lengvas procesas.

„Pirmiausia, kad tokių darbų – pirkimų medicinos prekių ir tokiais kiekiais – nė vienas nesam darę... Dabar reikia gavus prašymus iš Lietuvos rasti tiekėjus Kinijoje, bandyti tikrinti jų, gamintojų patikimumą, lyginti kainas, kurios kinta kasdien, kiekiai irgi kinta kasdien. Siųsti jų aprašymus ir nuotraukas užsakovams, kad rinktųsi, tada padėti derinti tarp Lietuvos ir Kinijos sutartis ir mokėjimus. O prašymų turim ir 500 vienetų, ir milijonams. O darbo su visoms sutartimis tiek pat. Ir visiems bandom padėt“, – tęsė I. Marčiulionytė.

Lietuvos ambasadorė Kinijoje taip pat pažymėjo, kad Lietuva spėjo užsisakyti apsaugos priemonių iš Kinijos tinkamu metu.

„Ką bekalbėtume apie vėlavimus, mums tikrai pasisekė, kad pagrindines prekes nupirkome praėjusios savaitės gale, nes šita savaitė rekordinė pagal Kinijos sandėlių šlavimą. Grįžtant pas tuos pačius tiekėjus atsakymas – išparduota. Tiekėjai pasakoja, kad net nupirktos ir sukrautos siuntos tiesiog perperkamos, nes paklausa didžiulė. Visiems reikia“, – rašė I. Marčiulionytė.

Pasak jos, problemų kelia ir logistiniai iššūkiai.

„Kad geriau suprastumėte mastelius, prekės gaminamos įvairiose Kinijos gamyklose, tad iki oro uostų jos važiuoja tūkstančius kilometrų traukiniais ar krovininėmis mašinomis. Procesą sukontroliuoti ir suvaldyti iš Pekino labai sudėtinga, svarbu, kad niekas nevėluotų, kad tavo prekes pagamintų laiku, kad jų neperpirktų, kad spėtų atvežti į oro uostą, kad lėktuvui nereiktų laukti ir pan. Oro uoste jos turi atsirasti ne vėliau kaip 24 val. prieš skrydį. O visur dar Kinijos specifika. Tai va dabar gal aiškiau bus, kokį gyvenimą pastaruoju metu gyvenam. Ir kodėl tai nuolatinis stresas visai mūsų komandai“, – pridūrė Lietuvos ambasadorė Kinijoje.

Skvernelis: po kelių valandų leisis lėktuvas su didele siunta

Premjeras Saulius Skvernelis šeštadienį informavo, kad Kaune po kelių valandų leisis lėktuvas iš Vokietijos, atgabenantis 200 tūkst. respiratorių ir apie 33 tūkst. apsauginių akinių šalies medikams.

„Ką tik iš Frankfurto Hano oro uosto Vokietijoje pakilo lėktuvas, kuriame – apie 3 mln. porų apsauginių pirštinių, 200 tūkst. respiratorių FFP2 ir apie 33 tūkst. apsauginių akinių. Po kelių valandų jis nusileis Kaune.

Visos atgabentos priemonės turi būti nedelsiant paskirstytos po gydymo įstaigas. Visų pirma, jos bus vežamos toms ligoninėms, kuriose šiuo metu gydomi koronavirusu užsikrėtę žmonės, taip pat – greitosios medicinos pagalbos stotims. Tada – visoms kitoms gydymo įstaigoms. Tai dar ne pabaiga. Čia tik dalis apsaugos priemonių, kurias esame užsakę. Kitos siuntos turėtų atkeliauti per artimiausias dienas“, – šeštadienį rašoma S. Skvernelio feisbuke.

„Ačiū visiems, kurie stengiasi, dirba, daro – ir padaro“, – pridūrė premjeras.