„Pats blogiausias dalykas, kai vakcinų klausimai politizuojami. Akivaizdu, kad Europos vaistų agentūra turėtų patvirtinti „Sputnik“ vakcinos saugumo, efektyvumo ir kokybės klausimus ir tuomet jau reikia galvoti, kaip užtikrinti vakcinavimą visame pasaulyje, įskaitant visą Europos regioną“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė V. Andriukaitis.

Pasak jo, įvairios vakcinos, kurios patvirtintos kaip saugios, gali būti naudojamos visose 53 Europos regiono valstybėse.

„Kad vakcinacijos procesas būtų kuo sklandesnis, naudojant kuo daugiau įmanomų sveikų, saugių ir efektyvių vakcinų. Nesvarbu, ar tai bus „AstraZeneca“, ar „Sputnik“, ar „Pfizer“, nes pandemijos grėsmė milžiniška ir šiuo atveju žmonių gyvybės yra pati svarbiausia vertybė, o visa kita – antraeiliai dalykai“, – akcentavo PSO pasiuntinys Europos regionui.

Šimonytė: „Sputnik V“ vakcinos nenaudosime

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Lietuva, dalyvaudama bendrame Europos Sąjungos (ES) COVID-19 vakcinų pirkime, yra užsitikrinusi reikiamą vakcinų kiekį. Todėl, pasak ministrės pirmininkės, net nėra reikalo svarstyti rusiškos vakcinos „Sputnik V“ įsigijimo.

„Mūsų vakcinų portfelis yra sudarytas iš ne vienos vakcinos, kurios arba jau yra įregistruotos, arba jau yra pakeliui į registraciją. Kai kurios galbūt nebus registruotos artimiausiu metu, bet atsiras kitos ir esu tikra, kad šio klausimo mums svarstyti nėra reikalo“ , – LRT radijui sakė I. Šimonytė.

„Manau, kad Lietuvos sprendimai, kurie yra priimti bendrai su Europos Sąjungos valstybėmis dėl bendrų pirkimų vakcinos, tikrai užtikrina mūsų visuomenės vakcinavimą ir be tų vakcinų, kurios yra gaminamos ne Europos Sąjungoje ir ne Transatlantinės partnerystės šalyse“, – taip pat akcentavo ji.

Ingrida Šimonytė

Vyriausybės vadovė mano, kad Rusijos siekis Europai parduoti „Sputnik V“ vakciną yra susijęs su geopolitiniais žaidimais.

„Pastangos siūlyti Europos šalims ir kitoms šalims vakciną, kai pačios Rusijos žmonės dar nėra visi paskiepyti, atrodo kaip eilinis geopolitinis žaidimas, man tai abejonių nekelia“, – sakė ji.

Todėl I. Šimonytė apgailestauja, kad ES atsiranda valstybių, siekiančių įsigyti rusiškos vakcinos.

Ji taip pat yra sakiusi, kad Rusija „Sputnik V“ vakciną naudoja „kaip hibridinį ginklą skaldyti ir valdyti“.

Prezidentūra antrina: Lietuva toliau pirks vakarietiškas vakcinas

Prezidentūra, kaip ir Vyriausybė, skeptiškai vertina galimybę Lietuvoje naudoti Rusijoje gaminamus „Sputnik V“ skiepus. Anot šalies vadovo vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės, Lietuva yra apsisprendusi pirkti vakarietiškas vakcinas, net jei Rusijoje pagaminti skiepai būtų patvirtinti Europos vaistų agentūros.

„Lietuva yra apsisprendusi pirkti Vakarų kompanijose pagamintas vakcinas. Jos jau yra autorizuotos Europos vaistų agentūros arba yra autorizavimo procese. Manytume, kad galime būti puikiai vakcinuoti vakarietiškomis vakcinomis“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė A. Skaisgirytė.

Labai panašią poziciją dėl „Sputink V“ yra išsakiusi ir premjerė Ingrida Šimonytė. Jos teigimu, Lietuvos vakcinų portfelis yra sudarytas iš ne vienos kompanijos gaminamos vakcinos todėl, LRT radijui antradienį pažymėjo premjerė, ir Rusijoje gaminamų skiepų įsigijimo klausimo svarstyti nėra reikalo.

A. Skaisgirytės teigimu, Rusija ir Kinija skiepus išnaudoja kaip galios instrumentą savo užsienio politikoje.

„Ši diskusija dėl rusiškos vakcinos arba dėl kiniškos vakcinos yra tam tikras politikos darymo įrankis. Prisimenu prezidento pokalbį su Ukrainos prezidentu Zelenskiu, kai Ukrainos prezidentas labai aiškiai sakė, kad rusai siūlo jiems „Sputnik“ vakciną. Tačiau ukrainiečiai nori vakarietiškos vakcinos, kurios visiems trūksta. Tai yra iliustratyvus pavyzdys, kai vakcina naudojama ir užsienio politikoje“, – teigė ji, pažymėdama, kad ir Lietuvoje tikimasi pasiskiepyti tik vakarietiškomis vakcinomis.

„Tikimės vakcinuotis vakarietiškomis vakcinomis“, – akcentavo ji.

Asta Skaisgirytė

Kita vertus, atkreipė dėmesį patarėja, jos žiniomis, Rusija dar nėra pateikusi net prašymo, kad „Sputnik V“ vakcina būtų autorizuota Europoje.

„Kiek man yra žinoma, Rusija dar nesikreipė į Europos vaistų agentūrą autorizuoti jos vakciną.

Jeigu jos nėra patvirtintos – tai jos turbūt kelia grėsmę piliečių sveikatai ir neturėtų būti naudojamos“, – apibendrino A. Skaisgirytė.

Rusijos ambasada Lietuvoje pirmadienį aršiai sureagavo į ministrės pirmininkės I. Šimonytės penktadienį išsakytą nuomonę apie rusišką vakciną nuo COVID-19 „Sputnik V“. Penktadienį I. Šimonytė griežtai pasisakė apie „Sputnik V“, pareiškusi, kad vakciną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siūlo kaip dar vieną hibridinį ginklą, padedantį Maskvai skaldyti ir valdyti.

Rusijos ambasada pavadino tai dezinformacija ir tvirtino, neva rusiška vakcina yra „pripažinta tarptautiniu lygiu.“

„Nepaisant dezinformacijos bangos ir panašių nepagrįstų teiginių visais vakcinos kūrimo ir naudojimo etapais, „Sputnik V“ duomenys, pripažinti tarptautiniu lygiu, kalba patys už save. Rusijoje jau vyksta masinė vakcinacija. O Lietuvoje?“ – rašoma ambasados tviterio paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1019)