Skaičiuojama, jog sovietų vykdytų represijų metu nukentėjo daugiau nei 300 000 Lietuvos gyventojų, kurie patyrė tremtį ir kalinimus. Būtent todėl projektas „Misija Sibiras“ trečius metus iš eilės inicijuoja Visuotinę tylos minutę, kuri tampa masine ir vienijančia tautiečius visame pasaulyje.

Minutei muziką išjungia „M-1“, „Radiocentro“, LRT radijo stotys, taip pat visos Lietuvoje esančios parduotuvės „Maxima", „Ermitažas", „Eurovaistinė" bei prekybos centrai „Akropolis". Prie Visuotinės tylos minutės prisijungia šimtai organizacijų, įmonių, bendruomenių.

Iš karto po Visuotinės tylos minutės „Misija Sibiras" organizatoriai visą Lietuvą kviečia susivienyti ketvirtus metus organizuojamoje, milžiniško visuomenės įsitraukimo sulaukusioje tremtinių ir politinių kalinių vardų, pavardžių ir likimų skaitymų akcijoje „Ištark, išgirsk, išsaugok“. Šiemet per parą laiką bus siekiama perskaityti daugiau nei 100 000 tremties vardų ir likimų, o akcija persikėlė net už Atlanto – vardai pirmą kartą bus tariami ir Vašingtone.

Prisijungti prie akcijos Lietuvoje kviečiama:
Vilniuje (Aukų g. 2A, šalia Genocido aukų muziejaus);
Kaune (K. Donelaičio g. 64, Vytauto Didžiojo karo muziejaus kiemelyje);
Klaipėdoje (Tiltų g. / H. Manto g., aikštėje prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“);
Šiauliuose (Vilniaus g. 213, šalia Šiaulių turizmo ir informacijos centro);
Panevėžyje (Nepriklausomybės aikštėje);
Alytuje (Sporto g. 14, prie Memorialo „Nurimęs varpas“);
Ignalinoje (Geležinkelio g. 19, Geležinkelio stoties aikštėje);
Kėdainiuose (Knypavos rinkos aikštėje);
Prienuose (Laisvės aikštėje).
Raseiniuose (Maironio g. 8, Žemaičio aikštėje);
Šakiuose (Bažnyčios g. 4, prie Šakių rajono savivaldybės administracijos);
Telšiuose (ant Vilniaus kalvos prie paminklo „Trys kryžiai“).

„Misija Sibiras“ vadovė Aistė Eidukaitytė pastebi, kad trėmimai nėra tik dideli skaičiai, o Gedulo ir vilties diena taip pat nėra tik tų skaičių paminėjimas ir išėjusiųjų pagerbimas. „Mūsų karta yra būtent ta, kuri kuria ateitį istorijai, todėl metas tai daryti formomis, kurios vienija ir įtraukią kiekvieną – nesvarbu, ar tai senjoras, kuris pats patyrė tremtį, ar moksleivis, kuris vos pasiekia skaitymų tribūną“, – pastebi projekto vadovė ir kviečia visus prisijungti prie minėtųjų renginių.

Kiekvienas, kuriam rūpi istorija, savo indėliu prie projekto „Misija Sibiras“ gali prisidėti aukojimo portale aukok.lt arba trumpaisiais numeriais 1891 – 3 EUR, 1892 – 5 EUR.