Šiuo metu Lietuvoje iš viso patvirtinti 1 675 ligos atvejai.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSC) sekmadienio duomenimis, koronaviruso infekcijos sukelta liga mūsų šalyje šiuo metu serga 360 žmonių. Nuo jos mirė 70 žmonių, o pasveiko – 1 236. Izoliacijoje šiuo metu yra 389 asmenys.

Devyni žmonės, užsikrėtusieji koronavirusu, mirė dėl kitų priežasčių, skelbia NVSC.

Iki šiol bendras ištirtų ėminių skaičius siekia 302 859.

Žmogus laikomas pasveikusiu, kai du iš eilės atlikti pakartotiniai testai dėl koronaviruso infekcijos, esant ne mažesniam nei paros intervalui, bus neigiami. Arba praėjus 37 dienoms nuo diagnozuoto užsikrėtimo, jei dėl tam tikrų priežasčių vėlesni tepinėliai dėl viruso nebus ištirti. Jei atlikus pakartotinį tyrimą bus gautas teigiamas atsakymas, šeimos gydytojas tęs paciento stebėseną bei gydymą ir siųs pakartoti tyrimą ne anksčiau kaip po 14 dienų.

Karantinas mūsų šalyje paskelbtas kovo 16-ąją ir pratęstas iki birželio 16 dienos, tačiau karantino sąlygos švelninamos.

Kaip „LRT radijui“ sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė, epidemiologinė situacija dėl koronaviruso šalyje ir toliau gerėjau, nes pavienių atvejų nustatoma vis mažiau.

„Šiuo metu virusas yra tikrai labai teisingai valdomas, pavienių atvejų visuomenėje nėra daug, židiniai laiku lokalizuojami, tad tie tyrimai yra labai tiksliniai. Tikrai ugnimi nei vienas židinys nedega, visi po truputėlį rusena, nes tokie atvejai, kaip matome, pavyzdžiui, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, atsiranda labai retai.

Daiva Razmuvienė

Dabar tas rusenimas vyksta, nes užsikrečia artimi asmenys. O tai reiškia, kad galbūt namuose vykdomas nevisiškai tinkamas izoliavimasis, vyksta kontaktas, aišku medikai, gyventojai gyvena visuomeninį gyvenimą, gali kažkur lankytis ir gali užsikrėsti“, – savo mintimis su radijo klausytojais dalinosi D. Razmuvienė.

NVSC: nauji koronaviruso atvejai - iš Vilniaus ir Klaipėdos apskričių

Iš šeštadienį nustatytų penkių naujų koronaviruso atvejų, trys yra susiję su ligos židiniais Vilniaus apskrityje. Du atvejai registruoti Klaipėdos apskrityje, abu jie yra įvežtiniai, BNS informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Pasak jos, Vilniuje liga nustatyta Santaros klinikų darbuotojo artimam asmeniui, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės paciento artimam asmeniui, taip pat šios ligoninės filialo COVID-19 skyriaus darbuotojui.

„Klaipėdoje abu atvejai yra įvežtiniai, vienas iš Švedijos, kitas – iš Danijos“, – BNS sakė D. Razmuvienė.