„Tai senyvo amžiaus ir lėtinėmis ligomis sirgęs žmogus“, – BNS šeštadienio naktį sakė ministerijos atstovė Justina Petravičienė.

Ji neatskleidė nei mirusiojo lyties, nei tikslaus amžiaus, tačiau teigė, kad anksčiau mirusysis buvo gydytas Ukmergės ligoninėje.

Ministerijos atstovė taip pat teigė, kad nežinoma, kaip žmogus užsikrėtė naujuoju koronavirusu.

„Tikrai ne, šiuo metu tikrai ne. Iki ryto bus aiškūs tie duomenys, tik tiek tegaliu pasakyti“, – teigė J. Petravičienė.

Ji taip pat pridūrė, kad kol kas neturima duomenų, ar mirusysis kontaktavo su asmenimis, kuriems nustatytas naujasis koronavirusas.

Šis asmuo nebuvo įtrauktas į koronavirusu užsikrėtusių lietuvių statistiką, tad pagal naujausius duomenis, šiuo metu Lietuvoje užsikrėtė 64 žmonės ir vienas mirė.

Naujausią situaciją dėl koronaviruso žadama pristatyti trumpojoje spaudos konferencijoje šalia Vyriausybės šeštadienio rytą.

Ukmergėje izoliuoti medikai

Dar ketvirtadienį paaiškėjus, kad Ukmergėje dirbantis medikas užsikrėtė koronavirusu, ligoninė nebepriima pacientų, uždaromi keli skyriai.

„Gydytojai izoliuojami, kurie turėjo vienokius ar kitokius sąlyčius, perorganizuojama įstaigos veikla, nepriimami nauji pacientai ir dalis skyrių bus uždarinėjama, o gydytojai – į karantiną“, – BNS penktadienio rytą sakė Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas.

Pasak jo, karantinas skiriamas ir iš šių skyrių išrašomiems pacientams.

„Mes nuo vakar ryto nieko naujo nepriimam“, – taip pat sakė meras.

Asmenys, kuriems reikia medikų konsultacijų, kreipiasi į šeimos gydytojus, o esant skubios pagalbos poreikiui, kviečia greitąją medicinos pagalbą.

„Pirmiausia kontaktuoja per šeimos gydytojus, bet jeigu yra atvejis, kviečiasi per greitąją. Mes padidinome greitųjų skaičių ir greitosios nukreipia į kitas ligonines, jeigu mato, kad atvejis reikalingas hospitalizacijai“, – sakė R. Janickas.

„Tiek Vilnius, tiek Molėtai, tiek kiti – suderinta logistika“, – apie tai, į kurias ligonines vežami pacientai iš Ukmergės, sakė jis.

Pasak mero, ši situacija skaudi ir kelianti nerimą visam rajonui, tačiau situacija šiuo metu suvaldyta ir pagalbos pacientai sulaukia.

„Visada yra didžiulis iššūkis, kai iškrenta gydymo įstaiga. Tikėjomės pirmojo atvejo, bet kad toks bus gana skaudus visai bendruomenei... Aišku, visiems daug yra iššūkių, bet tikrai nepanikuojame“, – sakė meras.

Šalies vadovai reiškia užuojautą

Prezidentas Gitanas Nausėda socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje teigė, kad „pradėdami kovą su virusu, žinojome apie neišvengiamas aukas ir tam rengėmės visais lygmenimis“, tačiau pirmoji netektis, pasak prezidento, turėjo sujaudinti kiekvieną Lietuvos žmogų.

„Nėra lengva priimti šią žinią. Kartu su Jumis užjaučiu artimuosius ir linkiu jiems stiprybės. Ši netektis mums primena, kad kiekvienas galime prisidėti, jog virusas nusineštų kuo mažiau mūsų bendrapiliečių gyvybių“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė šalies vadovas.

„Savo mintimis esu su viruso aukos artimaisiais, su medikais ir jų šeimų nariais. Su tais, kurie dirba, kad užtikrintų Lietuvos žmonių saugumą, ir su tais, kurie atsakingai rūpinasi savo ir artimųjų sveikata. Likite namuose, įsiklausykite į specialistų žodį ir sudrausminkite tuos, kurie elgiasi neatsakingai“, – teigė G. Nausėda.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga reiškia užuojautą šeimai, artimiesiems.

„Su liūdesiu pranešu, kad nuo naujojo koronaviruso Lietuvoje mirė pirmasis žmogus. Reiškiame nuoširdžią užuojautą šeimai, artimiesiems“, - sako A. Veryga.

Užuojautą šeimai taip pat išreiškė ir premjeras Saulius Skvernelis: „Ką tik sužinojome, kad Lietuvoje mirė pirmasis žmogus, kuriam buvo nustatytas COVID-19 virusas...

Reiškiu nuoširdžią užuojautą šeimai, giminėms, artimiesiems. Šią skausmo valandą mes visi su Jumis. Kiekvienas iš mūsų, taip pat ir aš, slapčia širdyse tikėjomės, kad taip nenutiks...

Iš visos širdies dėkoju medikams ir kitiems žmonėms, kurie atidavė visas jėgas gydymo procese. Gaila, kad to nepakako.

Kiekvieno žmogaus mirtis sukelia liūdnus jausmus. Tai žmogiška ir pilnai suprantama. Tačiau noriu paprašyti visų - nepasiduokime baimei, nenuleiskime rankų.

Patikėkite: mūsų medikai yra pilnai pasiruošę suteikti visokeriopą pagalbą tiek užsikrėtusiems koronavirusu, tiek sergantiems kitomis ligomis. Kiekvienam iš mūsų. Jie padarys viską, ką tik gali. Dėl kiekvieno iš mūsų.

Saugokime vieni kitus, laikykimės specialistų rekomendacijų ir išlikime susitelkę. Tai vienintelis kelias. Tik visi kartu, būdami pilietiški ir atsakingi, galime laimėti šią kovą. Tikiu, kad mes tai padarysime.

Dar kartą nuoširdžiai užjaučiu artimuosius šią netekties valandą“, - rašoma S. Skvernelio socialinio tinklo Facebook įraše.

Šalyje paskelbus dviejų savaičių karantiną žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val.

Primename, kad žmogus, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui (staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui), taip pat jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu arba tikėtinu koronaviruso infekcijos atveju pirmiausia turi skambinti į Koronos karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, jei yra galimybė, dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus reikia kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Visą naujausią informaciją, susijusią su koronovirusu, rasite pagal šią nuorodą: http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/koronavirusas.

Taip pat primename, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje galima rasti informaciją apie vykdomus epidemiologinių tyrimų rezultatus ir apie koronavirusu užsikrėtusių žmonių lankytas vietas. Kitaip tariant, pateikiama atvejų epidemiologinės diagnostikos metu surinkta informacija, kurią susirgę žmonės pateikė NVSC specialistams. Apie atnaujintą informaciją NVSC interneto svetainėje žiniasklaida informuojama nedelsiant, kai tik ji įdedama. Aktuali ir nuolat atnaujinama informacija bus skelbiama.

Delfi primena, kad šalyje nuo pirmadienio paskelbtas karantinas, jis turėtų baigtis kovo 30 dieną, tačiau jau dabar svarstoma karantiną pratęsti. Pirmasis koronaviruso atvejis – iš Italijos grįžusi šiaulietė yra pasveikusi.