Šiai datai minėti renginiai vyks Vilniuje ir kitose Lietuvos vietose.

Vidurdienį sostinėje, Lukiškių aikštėje, rengiama pilietinė akcija – tylos minutė okupacijos aukoms atminti.

Vėliau prie Tremtinių aukuro, Aukų gatvėje, organizuojama atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“. Tradiciškai bus skaitomi tremtinių ir politinių kalinių vardai ir likimai.

Po to okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukų pagerbimas vyks prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo.

1940–1941 metais iš Naujosios Vilnios geležinkelio stoties į Sibirą tremtin buvo vežami pirmieji lietuvių, lenkų ir kitų tautybių žmonės.

Seimo rūmų Didžiajame kieme bus eksponuojamos skulptoriaus Leono Pivoriūno kūriniai „Šeima − 1941 birželis“ ir „Šeima, 1991-ųjų sugrįžimas“.

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti pirmadienį tradiciškai mokyklose organizuoja akciją „Gyvybės medis“.

Anot komisijos pranešimo, 256 Lietuvos mokyklos patvirtino, kad prisidės šios iniciatyvos ir organizuos Gedulo ir vilties dienos minėjimus savo bendruomenėse.

Ruošdamiesi minėjimams mokytojai organizavo gyvas istorijos pamokas, mokyklų bendruomenės kūrė piešinius, plakatus ir instaliacijas su Gyvybės medžio simboliais, mokiniai piešė atvirukus.

1941 metų birželio 14 dieną, 3 val. ryto, sovietų represinės struktūros pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į atokias šiaurines teritorijas.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, per keletą dienų į gyvulinius vagonus sugrūsta ir iš Tėvynės išvežta apie 18 tūkst. Lietuvos gyventojų.

1940 metų birželio 15 dieną Sovietų Sąjunga okupavo Lietuvą. Per šią okupaciją įkalinta ir ištremta 280 tūkst. Lietuvos piliečių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)