Ypač sunkiai pakeliama kaitra laukia pajūryje, kadangi dieną čia priartės drėgnesnio oro masė. Pasak Lietuvos Hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėjos Vidos Ralienės, naktį ši kaitra turėtų būti išstumta, todėl savaitgalį laukia taip pat šilti, tačiau ne tokie karšti orai.

Atėjo kol kas karščiausia šios vasaros diena

„Ši kaitra pas mus per Vakarų Europą atkeliavusi iš Šiaurės Afrikos. Šiandien pati karščiausi diena – rytoj karštis turėtų šiek tiek pasitraukti. Tačiau toks karštis paprastai ramiai neišstumiamas, todėl šį vakarą pirmoje nakties pusėje, ypač vakariniuose rajonuose, laukiama neramių, audringų orų su perkūnijomis, škvalais, liūtimis ir kruša. Šeštadienį bus taip pat labai šilta, tačiau per 30 laipsnių temperatūra kils tik vietomis – daugiausiai rytiniuose ir pietrytiniuose rajonuose. Kitur karštis turėtų būti švelnesnis, o pajūryje bus net maloniai gaivu, nes vėjas jau turėtų pūsti nuo jūros. Tikėtina, kad rytiniuose rajonuose savaitgalį dar galimi trumpi lietūs, tačiau patys audringiausi orai turėtų būti iškeliavę per naktį. Pati sudėtingiausia situacija nuo vėlaus vakaro bus vakariniuose rajonuose“, - sakė specialistė.

Taigi penktadienį kaitra apims visą šalį, šeštadienį iš kaitros ištrūks pajūris (bus apie 20 laipsnių) bei vakariniai šalies rajonai (22–25), tačiau rytinė šalies pusė dar alsuos karščiu. Šio ilgojo savaitgalio naktys irgi labai šiltos – numatoma 15–20 laipsnių. Sekmadienio dieną, Joninių išvakarėse, vietomis Pietų ir Rytų Lietuvoje trumpai palis, nugriaudės perkūnija. Karštis atlėgs, įdienojus temperatūra numatoma 25–28 laipsniai, Žemaitijoje apie 23, prie Baltijos 19–21.

Pirmadienį oro temperatūra išliks panaši, tik vakare prie šalies pietvakarinių rajonų priartės virš Lenkijos esančio ciklono lietaus debesys.

Sinoptikai jau keletą metų nurodo ne tik faktinę oro temperatūrą, bet ir karščio indeksą, kuris parodo realiai jaučiamą oro temperatūrą. Indekso dydis priklauso nuo oro temperatūros ir santykinio drėgnumo. Kuo oras drėgnesnis, tuo karštis pakeliamas sunkiau.

„Kol kas, ryte, oro drėgnumas dar nėra didelis, tačiau vakare, prie Lietuvos artėjant drėgnesniam orui, vakariniuose ir pietvakariniuose rajonuose iš tiesų bus tvanku ir sunku“, - teigė V. Ralienė.

Prognozuoja, kad penktadienį rytiniuose rajonuose karščio indeksas sieks apie 35-36 laipsnius. Esant tokiai jutiminei temperatūrai žmonėms patariama vengti fizinio aktyvumo lauke. Pajūryje jutiminė temperatūra bus dar aukštesnė – apie 40-42 laipsnius. Pasak specialistų, toks karštis jau kelia rimtą pavojų sveikatai, todėl patariama vengti buvimo lauke.

Kaip saugoti savo sveikatą kaitros metu

Specialistai įspėja, kad aukščiausiai oro temperatūrai perkopus 30 laipsnių ribą kyla didelis pavojus žmogaus sveikatai. Karštomis dienomis svarbu laikytis visų rekomendacijų, kaip elgtis esant kaitrai, siekiant apsaugoti savo ir aplinkinių sveikatą.

Karštą dieną patariama likti namuose, vengti tiesioginių saulės spindulių arba ją susiplanuoti vėsiose patalpose: bibliotekoje, kino teatre, prekybos centre ir pan. Patalpose patariama naudoti ventiliatorius ar oro kondicionierius, tik svarbu prižiūrėti, kad patalpos oro temperatūra nebūtų žemesnė nei 18 laipsnių. Langus galima uždengti užuolaidomis, roletais ar medžiaga su aliuminio paviršiumi, kuri atspindėtų saulės spindulius.

Karštą dieną gerti reikia dažniau nei ima troškinti – skysčius gerkite nuolat, po truputį, visą dieną, nelaukdami, kol ištrokšite. Geriausiai tam tinka mineralinis, mineralizuotas, geriamasis arba pasūdytas vanduo. Reikėtų vengti skysčių su kofeinu, alkoholiu ir gėrimų su cukrumi ar saldikliais – jie skatina didesnį skysčių išsiskyrimą.

Nepatartina valgyti riebaus ir sunkiai virškinamo maisto, labiau tinka skysti produktai, lengviau pasisavinami liesi pieno produktai, vaisiai ir daržovės.

Dėvėti tinka šviesius lengvus medvilninius drabužius, vengti drabužių iš sintetinių audinių, nepamiršti galvos apdangalų.

Ribokite fizinį aktyvumą, ypač vidurdienį – nuo 10 iki 16 valandos. Sodo, daržo bei kitus ūkio darbus geriau atlikite anksti ryte arba vakare. Poilsiaudami gamtoje pasirinkite vietą pavėsyje, būkite po skėčiais, ribokite buvimo atviroje saulėje laiką. Jeigu sergate širdies–kraujagyslių sistemos ligomis, būkite dėmesingi sveikatai, stebėkite savo sveikatos būklę. Atminkite, kad esant dideliems karščiams, jums paskirtų vaistų poveikis gali pakisti. Būtinai pasitarkite su gydytoju dėl vaistų vartojimo, jų dozės.