Zhang Dejiangas susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite, Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu ir premjeru Sauliumi Skverneliu.

Oficialios Zhang Dejiango pareigos yra Liaudies Atstovų Susirinkimo Nuolatinio komiteto pirmininkas. Teoriškai Kinijos parlamentas yra aukščiausia valstybės institucija, bet praktiškai jis paprastai tik patvirtina vykdomosios valdžios ir Komunistų partijos sprendimus.

Tai antrasis Kinijos Kongreso Nuolatinio komiteto pirmininko vizitas Lietuvoje. Tokio rango pareigūnas Vilniuje lankėsi 2000 metais, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Kiniją domina Lietuvos transporto ir logistikos sektoriaus galimybės krovinių tranzitui, Klaipėdos uostas, laisvosios ekonominės zonos, o Lietuvos verslas suinteresuotas eksportu į sparčiai augančią Kinijos rinką.

Kinija yra antra didžiausia pasaulio ekonomika, pernai ji augo daugiau kaip 6 proc., panašus augimo tempas prognozuojamas ir 2017 metais.

Lietuva buvo patekusi į Kinijos nemalonę, kai 2013 metų rugsėjį prezidentė Dalia Grybauskaitė Vilniuje susitiko su Tibeto dvasiniu vadovu Dalai Lama. Kurį laiką derybos įvairiais klausimais su Kinija buvo sustojusios, kol 2015 metų vasarį Pekinas išplatino pareiškimą, kad vėl yra pasirengęs plėtoti gerus santykius.