Dar prieš karą Sirijoje Zeyadas į Lietuvą atvyko aplankyti draugo ir Kaune sutiko būsimą žmoną. Dabar jo šeima išsibarsčiusi – tėvas Dubajuje, viena sesuo Turkijoje, o mama su dviem broliais ir seserimi likę Sirijoje. Vyras pasakoja, kad su jais po pusmečio pertraukos bendravo prieš porą dienų.

„Ten karas. Labai sunku gyventi. Nėra elektros, vandens, vaistų, ligoninių. Raketos iš visų pusių skrenda. Labai pasiilgau šeimos. Labai. Po lėktuvo atakos, mūsų namas sugriautas. Neliko nei dokumentų, nieko“, – apie situaciją Sirijoje pasakoja Zeyadas Elhajhasanas.

Zeyadas šypsosi, internetu pamatęs savo pusbrolį Hassaną, su kuriuo kartu augo ir kaip abu pasakoja, buvo kaip broliai.

„Iš tiesų, pasiilgau jo. Praėjo daug laiko. Mėginau jam išsiųsti kvietimą, kad jis atvažiuotų į Lietuvą. Bet sunku gauti vizą. Dėl to jis šiek tiek pyko ant manęs ir mes ilgą laiką nekalbėjome. Tada pamačiau, kad jis skambina man. Sako, labas, čia yra žurnalistai iš Lietuvos. Gal tu gali su jais pakalbėti. Buvo keista“, – pasakoja Lietuvoje gyvenantis Zeyadas.

Zeyado pusbrolis Hassanas, kartu su tėvais, Turkijoje gyvena daugiau nei pusmetį, turi valiutos keityklą. Tačiau skundžiasi, kad gyvenimas čia sudėtingas.

„Turkijos žmonių akyse mes niekas. Neturime čia teisių“, – guodžiasi Hassanas Hanifi.

Apie Lietuvą Hassanas sužinojo iš pusbrolio. Čia dar nesilankė, tik matė Zeyado siųstas nuotraukas.

„Jis pasakojo, kad ten nėra skirtumo, ar tu siras, ar lietuvis. Norėčiau važiuoti į Lietuvą, susitikti su Zeyadu. Gyvendamas Lietuvoje jautiesi žmogumi“, – sako Turkijoje gyvenantis Hassanas.

„Kaip matau, po karo jis pasikeitė labai. Jis paseno. Kai mokėmės mokykloje, visada kartu žaisdavome. Aš, jis ir jo brolis. Jo brolis Zaharija, jis žuvo prieš maždaug ketverius metus, per lėktuvo ataką“, – pasakoja Zeyadas.

Zeyadas Lietuvoje turi savo verslą – prekiauja sunkvežimiais, iš Vakarų Europos eksportuoja juos į arabų šalis. Dėl sudėtingos situacijos ten šiek tiek stringa jo verslas, tačiau vyras džiaugiasi gyvendamas Lietuvoje.

„Man patinka Lietuvoje, patinka žmonės. Jie draugiški“, – sako Zeyadas.

Vyras yra vienas 70 sirų, turinčių leidimą gyventi Lietuvoje. Dalis jų pasiliko po studijų.

„Iš tikrųjų moku lietuviškai, bet nelabai, truputį. Sunku tikrai", – prisipažįsta Zeyadas.

Pagal Europos Sąjungos pabėgėlių perkėlimo programą į Lietuvą iš Graikijos ir Turkijos jau perkelta daugiau nei 60 pabėgėlių. Daugiausia jų – iš Sirijos.

Zeyadas norėtų padėti ir savo šeimai. Tačiau dėl prarastų dokumentų jis negali nieko padaryti, tad džiaugiasi, kad jie persikėlė į bent kiek saugesnę Sirijos vietą.