„Bėga žmonės, nes neranda ramybės. <...> Visi juos žudo. Šiaurėje Islamo valstybė žudo visus, sostinėje, jeigu jų nuomonė prieštarauja Sirijos valdžiai, valdžia sulaiko tuos asmenis ir į kalėjimą sodina arba kankina ir žudo“, - laidoje „Dienos klausimas“ sakė M. Tibas.

Komentuodamas situaciją savo tėvynėje, M. Tibas pastebėjo, kad B. al Assadui dabar gerai, nes pasaulio dėmesį nukreipė Islamo valstybė. Pasak siro, karo metu jau žuvo virš 300 tūkst. žmonių, 4 mln. žmonių – pabėgėliai.

„Aš manau, kad visose valstybėse [ES] narėse turi būti vienodos sąlygos, turi būti kažkokia viena institucija, kuri pasirūpintų pabėgėlių reikalais visoje Europoje. Sutinku su nuomone, kad nereikia leisti gyventi auksinėmis sąlygomis, bet reikia priimti, tada padėti, kad įsitvirtintų. O po pusės metų ar po metų žmonės patys turi gyventi ir dirbti“, - teigė M. Tibas.

Paklaustas, ar nesikirstų lietuvių ir sirų kultūros, M. Tibas sakė nemanantis, kad kiltų problemų.

„Aišku, kad yra kultūriniai skirtumai, bet šitoj situacijoje reikia padėti, nes tie žmonės yra pabėgėliai iš karo. O visa kita galima išspręsti. Aišku, žmonėms gal reikės laiko priprasti prie naujos kultūros ar pagalbos išmokti kalbą“, - laidoje sakė pašnekovas.

M. Tibas į Lietuvą iš Sirijos atvyko prieš septynerius metus, kai išgirdo apie ją iš draugo ir pradėjo plačiau domėtis šalimi.

Pasimokęs lietuvių kalbos metus ir išlaikęs lietuvių kalbos egzaminą, siras pradėjo studijuoti informacines technologijas Vilniaus universitete. Kaip sako pats M. Tibas, sunkiausia jam Lietuvoje – priprasti prie žiemos.