28 metų ukrainietį chirurgą guminė kulka kliudė tuo metu, kai jis pats Maidane padėjo čia sužalotiems protestuotojams.

„Baigiau universitetą, internatūrą, dabar studijuoju klinikinėje ordinatūroje ir jau dirbu chirurgu Lvovo ligoninėje, - pasakojo ligoninėje Vilniuje gydomas J. Kuzykas. – Nuo protestų pradžios aktyviai dalyvauju Maidano įvykiuose, esu partijos „Udar“ narys. Pastaruosius du mėnesius beveik visą laiką praleidau Kijeve, buvau užsiregistravęs kaip budintis chirurgas“ - skelbiama ligoninės išplatintame pranešime spaudai.

Su kolegomis medikais Jevgenijus budėdavo Maidane, kur teikdavo pirmąją pagalbą nukentėjusiesiems nuo milicijos elitinio dalinio „Berkut“ karių, gabendavo juos ir į netoli Maidano esančius Profsąjungų namus. 

„Čia traukdavome sprogmenų skeveldras, kulkas, siūdavome žaizdas, - pasakojo J. Kuzykas. - Aš buvau paskirtas budėti naktį į sausio 20-ąją, apie antrą valandą nakties gavome pranešimą, kad Gruševskio gatvėje įvyko naujas protestuotojų susirėmimas su „Berkut“ kariais ir gali būti nukentėjusiųjų. Su kolegomis pasiėmėme būtinųjų pirmosios pagalbos priemonių ir išėjome pažiūrėti, ar nereikia kam nors padėti“. 

Kadangi dėl ašarinių dujų padėti nukentėjusiesiems vietoje buvo sudėtinga, J. Kuzykas nusprendė grįžti į Profsąjungų namus ir laukti sužeistųjų ten. Pakeliui stabtelėjęs padaryti keletą nuotraukų, vyras pajuto guminės kulkos smūgį į nosį. „Aš fotografavau kokių 50 metrų atstumu nuo barikadų, kai pajutau skausmą. Manau, snaiperis buvo dar toliau – už kokių 100 metrų, - įvykius prisiminė medikas. – Man pasipylė kraujas, prišokę žmonės nunešė į gretimą pastatą, kur vos prieš 10 minučių pats bendravau su daktaru, o dabar jis man teikė skubiąją pagalbą“.

Kitą dieną, bijodamas kreiptis į valstybinę ligoninę, J. Kuzykas susitarė su pažįstamais medikais, kurie jam atliko reikiamus tyrimus ir nustatė nosies kaulo lūžius. „Jie dar pajuokavo, kad ir mūsų partijos lyderiui Vitalijui Klyčko nosis buvo lūžusi“, - sakė ukrainietis. 

Po dviejų savaičių atlikus pakartotinius tyrimus paaiškėjo, kad dėl kraujavimo J. Kuzykas išsivystė potrauminis sinusitas, tad jis nusprendė grįžti į Lvovą ir tęsti gydymą ten. 

„Jau ir bilietus turėjau. Prieš kelionę susitikau su Ukrainos gydytojų sąjungos pirmininku, Maidano gydytojų koordinatoriumi Olegu Musiy. Jis pasakė, kad esu vienintelis medikas, turintis mano sužalojimus patvirtinančius medicininius dokumentus, nusprendemė, kad mano pareiga garsiai apie tai kalbėti, juk niekur pasaulyje į gydytojus nešaudoma, - kalbėjo J. Kuzykas. – Bendraudamas su įvairiais žmonėmis, išgirdau ir apie galimybę tęsti gydymą Lietuvoje. Pasitaręs su savo gydytoju Lvove nusprendžiau važiuoti į jūsų šalį, nes tikiu, kad čia man bus suteikti profesionali pagalba“.