Filmuotą medžiagą apie legendinių lakūnų skrydžio pradžią muziejui perdavė Lietuvos ambasadorius Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) Vygaudas Ušackas ir LNK televizijos žinių tarnybos vadovas Edmundas Jakilaitis.

1933 metais kompanijos "Fox Newsreel" nufilmuotame 39 sekundžių trukmės dokumentinių kino kronikų siužete "S.Darius ir S.Girėnas pakilo nelaimingai pasibaigusiam skrydžiui" užfiksuotas dviejų lakūnų pakilimas iš Niujorko.

Prieš skrydį nufilmuota ir S.Dariaus kalba kino amerikiečių kino kronikininkams.

"Transatlantinis skrydis nėra labai sudėtingas, jei turi tinkamą įrangą ir esi gerai pasiruošęs. Aš manau, kad kelionė iš Niujorko į Lietuvą, į Kauną, neturėtų būti labai sudėtinga", - sakė lakūnas.

Pasakojimą siužeto autoriai baigia šiais žodžiais: "Girėnas mojuoja atsisveikindamas, sako "viso gero" pasauliui. Po sėkmingo skrydžio per Atlantą šie drąsūs lakūnai žuvo Soldino miestelyje, šimtas mylių nuo Berlyno".

Kaip BNS sakė Lietuvos ambasadorius JAV V.Ušackas, apie galėjusius išlikti unikalius kadrus LNK žurnalistams pasakė Čikagos lietuvių televizijos direktorius Arvydas Reneckis.

A.Reneckio duomenimis, šis siužetas galėjo būti Šiaurės Karolinos universiteto archyvuose, tačiau ten jo neradę, Lietuvos ambasados darbuotojai kreipėsi į Pietų Karolinos universitetą.

"Universiteto archyvo darbuotoja rado įrašą, kad 1933 metais šioje aukštojoje mokykloje buvo rodoma "Fox Newsreel" kompanijos nufilmuota medžiaga, o tada LNK kreipėsi į "Fox News" televiziją ir nupirko šį siužetą", - pasakojo ambasadorius.

Už vieną siužeto sekundę LNK turėjo sumokėti 35 JAV dolerius.

Pasak LNK žinių tarnybos vadovo E.Jakilaičio, šis siužetas galėjo ir neišlikti, filmuota ant neatsparios juostos iš nitroceliuliozės.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorius Juozapas Jarevičius kalbėjo, kad didelėje muziejaus ekspozicijoje, skirtoje S.Dariui ir S.Girėnui, kur saugomi įvairūs lakūnų daiktai bei lėktuvo nuolaužos, iki šiol nebuvo jokios filmuotos medžiagos.

"Ją demonstruosime per temines pamokas moksleiviams, kariams, ekskursijų grupėms", - teigė jis.

J.Jarevičiaus teigimu, legendinių lakūnų ekspozicija yra labiausiai lankoma muziejuje.

S.Darius ir S.Girėnas 1933 metų liepos 15 dieną pakilo iš Niujorko nedideliu vienmotoriu lėktuvu "Bellanca", pavadinę jį "Lituanica", kad be nutūpimo perskristų Atlanto vandenyną ir pasiektų Kauną.

Sėkmingai įveikę Atlantą ir didžiąją Europos dalį, dėl iki šiol neišaiškintų priežasčių jie žuvo liepos 17 dieną tuometinės Vokietijos Soldino miške (dabar Lenkijoje), belikus vos keliems šimtams kilometrų iki kelionės tikslo.