Nutarimo projekte teigiama, kad tokio tyrimo tikslas yra stebėti Lietuvoje aptinkamų SARS–CoV–2 atmainų įvairovę, paplitimą ir jų genomų kitimą epidemijos eigoje.

Tokio tipo stebėsena padės geriau suprasti Lietuvos COVID–19 epidemiją ir stebėti Lietuvoje cirkuliuojančias, atvykusias ir atsiradusias koronaviruso atmainas, gauta informacija leis Vyriausybei priimti reikalingus ir informuotus pandemijos valdymo sprendimus.

Tyrimo rezultatais numatoma dalintis viešai, taip įgalinant nepriklausomus tyrimus, atliekamus Lietuvoje ar kitur pasaulyje, ir taip pat prisidedant prie bendrų pasaulio žinių apie SARS–CoV–2 evoliuciją ir paplitimą.

Sekoskaitos tyrimui renkami atsitiktiniai teigiami SARS–CoV–2 (2019–nCoV) RNR nustatymo tikralaikės PGR metodu ištirti mėginiai, užtikrinant, kad būtų gaunama bent po du mėginius iš kiekvienos apskrities, o likusį skaičių mėginių paskirstyti pagal naujų atvejų išsidėstymą apskrityse.

Šis procesas apima mėginių surinkimą iš diagnostinių laboratorijų ir pristatymą į sekoskaitos tyrimus atliekančias laboratorijas, jose vykdomas mėginių paruošimas, sekoskaitos atlikimas, bioinformatinė analizė ir duomenų interpretacija, vėliau informacija apie rezultatus pateikiama Vyriausybei ir visuomenei.

Sekoskaita būtų vykdoma tol, kol Lietuvoje tęsis SARS–CoV–2 epidemija.

Tyrimo rezultatai padės užtikrinti Lietuvoje aptinkamų SARS–CoV–2 atmainų įvairovės, paplitimo ir jų genomų kitimo epidemijos eigoje stebėseną bei gautos informacijos panaudojimą priimant informuotus pandemijos valdymo sprendimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)