Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų – 437, per vakar dieną ištirti 1524 ėminiai. Bendrai iki šiol iš viso ištirti 8424 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Šeštadienio vakarą šis skaičius siekė 394, naujų atvejų skaičius per naktį išaugo 43-imis.

Kaip nurodoma pranešime, visais atvejais jau pradėti arba bus pradėti epidemiologiniai tyrimai.

Septyni koronavirusu užsikrėtę žmonės Lietuvoje mirė, vienas – pasveiko.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Patvirtinti koronaviruso atvejai: Lietuvoje – 437, Latvijoje – 305, Estijoje – 679

Baltijos šalyse iki sekmadienio iš viso nustatyta daugiau kaip 1,4 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų, rodo oficialūs šalių pateikiami duomenys.

Lietuvoje nustatyti 437 atvejai, septynios mirtys, vienas pasveikęs žmogus. Iš viso ištirti 8424 ėminiai.

Latvijoje nustatyti 305 užsikrėtimo atvejai, iš viso ištirti 12 tūkst. 748 ėminiai.

Estijoje nustatyti 679 atvejai, trys mirtys. Iš viso ištirta 10,4 tūkst. ėminių.

Koronavirusas nustatytas Kauno klinikinės ligoninės darbuotojai

Koronavirusas nustatytas Kauno klinikinės ligoninės darbuotojai – Infekcinių ligų klinikoje dirbusiai pagalbinei darbuotojai.

„Pagalbinė darbuotoja, valytoja. Jos testas buvo teigiamas“, – BNS sekmadienį sakė ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas.

Kol kas yra aiškinamasi nuo ko darbuotoja galėjo užsikrėsti bei asmenys, su kuriais ji galėjo kontaktuoti. Jų, pirminiais duomenimis, neturėtų būti daug.

Šiuo metu dėl COVID-19 namuose gydosi dar viena Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja, kuriai liga kovo 26 dieną diagnozuota turint nedarbingumo pažymėjimą.

Ligoninė iš pradžių pranešė, jog slaugytoja, pirminiais duomenimis, užsikrėtė ne ligoninėje, o nuo savo tolimųjų reisų vairuotojo sutuoktinio, tačiau vėliau ligoninės atstovas S. Tvirbutas BNS patikslino, jog tai buvo tik prielaida, vertinant galimus rizikingus kontaktus.

„Kadangi jis yra iš užsienio grįžęs, jį nurodė kaip rizikinį kontaktą ir perdavė epidemiologams“, – sakė jis.

Ligoninė neturi duomenų, ar vyras jau buvo tirtas dėl koronaviruso.

Dėl koronaviruso taip pat tikrinta 50 šios ligoninės medikų, dirbančių Infekcinių ligų klinikoje. Jų testai neigiami.

Lietuvoje yra per trisdešimt koronavirusu užsikrėtusių ligoninių darbuotojų. Apie pusė šių atvejų nustatyti Klaipėdoje.

Klaipėdos ligoninėje koronavirusas nustatytas dar keliems ligoniams

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje koronavirusas nustatytas Neurochirurgijos skyriuje gydytiems pacientams.

„Yra keli atvejai, dar kai kuriuos tiksliname. Keli pacientai yra nustatyti, kur dirbo gydytojas neurochirurgas“, – BNS sekmadienio rytą sakė ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Tikslaus skaičiaus jis sakė kol kas negalintis pasakyti, nes kai kuriems pacientams atliekami pakartotiniai tyrimai.

Ligoninės neurochirurgui koronavirusas nustatytas jau anksčiau. Manoma, kad jis galėjo užsikrėsti nuo paciento.

„Mes galvojame, kad kadangi jie visi skubos tvarka operuoti, matyt, kad pakliuvo. Pacientams testų mes ir ne tik mes, bet jokioje ligoninėje visiems pacientams nedaro, ir neįmanoma to padaryti šiai dienai. Tai matyt, kad pakliuvo pacientas, iš kur mes to šaltinio nežinome“, – sakė ligoninės vadovas.

Šiuo metu yra gauti ir dalies personalo rezultatai, jie – neigiami.

„Mes kaip kartas tvarkome, ką perkelti, kur sutvarkyti, ką izoliuoti“, – sakė jis.

Šioje ligoninėje koronavirusas yra nustatytas iš viso penkiolikai darbuotojų, joje mirė du Akių ligų skyriuje gydyti sunkios būklės pacientai, kuriems taip pat nustatytas virusas.

Ligoninės vadovas sako, kad mirusieji pacientai sirgo daugybe lėtinių ligų.

Panevėžio ligoninėje koronavirusas nustatytas dar vienam pacientui

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje koronavirusas nustatytas dar vienam pacientui, jis gydytas Gastroenterologijos skyriuje.

Kaip BNS informavo ligoninės atstovas spaudai Vytautas Riaubiškis, teigiamas atsakymas gautas šeštadienį, apie 15 pacientų perkelti į kitus skyrius, 13 medikų išsiųsti saviizoliacijai.

„Turime blogą naujieną – Gastroenterologijos skyriuje vienam iš pacientų yra gautas teigiamas testo atsakymas. Visi medikai sutestuoti ir išsiųsti saviizoliacijai, karantinui į namus. Pacientai perkelti ir saugiai patalpinti, visos patalpos išdezinfekuotos“, – teigė V. Riaubiškis.

Anot jo, pacientas, kuriam diagnozuotas koronavirusas, nėra rizikos grupėje, jis toliau gydomas ir prižiūrimas Infekcinių ligų klinikoje, jaučiasi gerai.

Taip pat gauti pakartotinių tyrimų rezultatai dėl anksčiau į karantiną išsiųsto 51 ligoninės darbuotojo, visi jie – neigiami, medikai ir kitas personalas į ligoninę grįš nuo pirmadienio.

Šie medikai dėl koronaviruso COVID-19 tirti po to, kai nustatyta, kad į ligoninę paguldytas iš Pietų Afrikos Respublikos grįžęs pacientas serga naujuoju koronavirusu. Šis sunkios būklės pacientas po daugiau nei dviejų savaičių, praleistų ligoninėje, mirė.