19 mirusiųjų buvo nesiskiepiję arba nepilnai pasiskiepiję.

Praėjusią parą 419 žmonių paskiepyti pirmąja vakcinos doze, iš viso paskiepyta 710 žmonių.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1872 COVID-19 sergantys žmonės – maždaug šimtu daugiau nei prieš parą, 152 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta 5281 molekulinis (PGR) ir 4277 antigeno tyrimai dėl įtariamo koronaviruso.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų toliau kyla ir pasiekė 1314,4 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis ūgtelėjo iki 14 procentų.

Nuo COVID-19 ligos iki šiol iš viso Lietuvoje mirė 5661 žmogus.

Ligoninės ir mirtys

Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 142 žmonės – šiek tiek mažiau nei ankstesnę parą.

94 pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas 1586 žmonėms.

Per pandemijos piką šių metų sausį pacientų skaičius ligoninėse buvo pasiekęs 2,6 tūkstančio.

Mirė dešimt vyresnių nei 80-ies metų žmonių, pasiskiepijęs iš jų buvo tik vienas. Taip pat mirė šeši vyresni nei 70-ies ir penki vyresni nei 60-ies metų žmonės – po du iš jų buvo pasiskiepiję. Tarp mirusiųjų – trys vyresni nei 90-ies metų žmogus, vienas iš kurių buvo pasiskiepijęs, bei vienas vyresnis nei 50-ies metų žmogus.

Iš 5661 žmogaus, iki šiol mirusio nuo COVID-19, pilnai paskiepyti buvo 244. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama 10 952 mirčių.

Vakcinacija

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta per 1 mln. 795 tūkst. žmonių, pilnai vakcinuota – beveik 1 mln. 644 tūkst., dar beveik 65,2 tūkst. pilnai vakcinuotų gyventojų yra gavę ir sustiprinančiąją vakcinos dozę. Ją praėjusią parą gavo 203 žmonės.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepo dozę yra gavę 64,2 proc. gyventojų.

Mažiausiai pasiskiepijusiųjų yra tarp 12–15 metų vaikų – apie trečdalis. Tarp vyriausių šalies gyventojų, kuriems per 80 metų, pasiskiepiję 66,7 procento.

Iš viso Lietuvoje iki šiol gauta per 5 mln. 437 tūkst. vakcinos dozių, skiepyti sunaudota 3,3 mln. dozių. Nepanaudota šiuo metu yra per 2 mln. dozių.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo apie 390 tūkst. žmonių, iš jų tebeserga 31 tūkst. 740 – beveik 1,4 tūkst. daugiau nei ankstesnę parą.

Įvedami nauji ribojimai

Primename, jog mažesnės, iki 1,5 tūkst. kv. metrų parduotuvės ir turgavietės, aptarnaujančios pirkėjus be galimybių paso, nuo penktadienio privalo reguliuoti jų srautus ir užtikrinti bent 30 kv. metrų prekybos plotą vienam žmogui.

Kone visi didieji prekybos tinklai tokiose parduotuvėse ketina reguliuoti pirkėjų srautus, kai kurie tai darys skaičiuodami krepšelius. Vienintelis „Lidl“ nusprendė nuo šiol aptarnauti tik su galimybių pasu.

Atnaujintas paveiktų šalių sąrašas: raudonoje zonoje – dar trys Europos šalys

Nuo pirmadienio, spalio 25 d., koronaviruso infekcijos paveiktų šalių sąraše iš geltonos į raudoną zoną perkeliamos Čekija, Danija ir Kipras. Iš raudonos į geltoną zoną pasislinks Ispanija, bet Fuerteventūros, Tenerifės ir Gran Kanarijos salos liks žalioje zonoje, praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Kitą savaitę izoliacijos ir testavimosi dėl COVID-19 ligos reikalavimai keliautojams nesikeičia. Iš raudonos zonos atvykstantiems nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems asmenims ir toliau išlieka privalomas tyrimas prieš kelionę ir 10 dienų izoliacija atvykus.

Atvykstantieji iš geltonos zonos privalo atlikti tyrimą prieš kelionę ir 3–5 dieną po atvykimo jį pakaroti, tačiau jiems neprivaloma 10 dienų izoliacija. Keliautojams, atvykstantiems iš žalios zonos, privaloma tik užpildyti NVSC anketą (kaip ir atvykstantiems iš raudonos ir geltonosios zonos) bei atlikti COVID-19 tyrimą prieš kelionę.

Paveiktų šalių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną penktadienį ir įsigalioja artimiausią pirmadienį. Vadovaujantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) žemėlapiais, užsienio valstybės yra skirstomos į skirtingų spalvų zonas, kurioms galioja atitinkami reikalavimai. Lietuvoje sudaromame paveiktų šalių sąraše šalis priskiriama konkrečios spalvos grupei pagal labiausiai paveikto šalies regiono spalvą. Trečiosios šalys, kurios neteikia duomenų ECDC, patenka į pilkąją zoną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės