Vilniuje viešintis Ukrainos politikas sykiu neslepia pasibaisėjimo sekmadienį sostinėje vykusiais Rusijos dienos renginiais, plevėsavusiomis Rusijos vėliavomis ir šūkiais apie rusų vienybę.

Nesupranta A. Zuoko pozicijos

Į Vilnių atvykęs Ivano-Frankivsko meras sekmadienį stebėjo į Rusijos dienos renginius plūstančią minią. Rusijos vėliavos lietuvių kilmės politikui sukėlė šiurpą.

„Nenorėčiau, kad Lietuvos žmonės taip ramiai ir neatsargiai į tai žiūrėtų. (…) Du sykius važiavome pro Vingio parką, ir mačiau jaunus žmones su Rusijos vėliavomis. Patikėkite, jūs, lietuviai, neturėtumėte taip ramiai į tai žiūrėti. (…) Toks įspūdis, kad lietuviams kažkas blogai su atmintimi, nes jie taip ramiai, nerūpestingai į tai žiūri. Pamėginkite surengti Maskvos centre surengti lietuvių arba ukrainiečių vienybės dieną. Manau, visi patvirtins – kai sąmoningi piliečiai Ukrainos įvykių metu su Ukrainos vėliava išeidavo į centrines Maskvos gatves, juos čia pat suiminėjo ir išvežinėjo į milicijos skyrius. Žinote, ta rusų vienybė – labai pavojingas Rusijos politikos elementas“, - apeliavo V. Anuškevičius.

Pasak jo, Ukraina Lietuvai turėtų būti pavyzdys, kuo gali pavirsti toks požiūris. Esą „gerieji ukrainiečiai“ tai jau patyrė.

„Prieš paprastus rusus nieko neturiu. Bet taip jau sutapo, kad tos valstybės vadovai į mūsų šalis visada „importavo“ agresiją, naikinimą ir sielvartą. Tai, ką mačiau Vilniuje, man sukėlė didelį nerimą – kai ir ta ramybė, su kuria Lietuvos ir miesto vadovybė į tai žiūri“, - sakė politikas.

Vilniaus meras Artūras Zuokas pats dalyvavo Rusijos dienos renginiuose, šventė iš dalies finansuota sostinės savivaldybės lėšomis. Tai sužinojęs V. Anuškevičius A. Zuokui siūlo ekskursiją į Rytų Ukrainą.

„Tie, kas finansavo šitą šventę ir padėjo ją surengti, tegul gerai pasižiūri internete arba, dar geriau, nuvažiuoja į Rytų Ukrainą. Ir pamatys, kaip „rusų vienybė“ realizuojama Rytų Ukrainoje“, - teigė Ivano-Frankivsko meras.

Laidoja žuvusiuosius

Ivano-Frankivskas yra toli nuo Ukrainos „karštųjų taškų“. Tačiau lietuvių kilmės politiko vadovaujamas miestas jau patyrė skaudžias netektis.

„Pastaruoju metu ir Vakarų Ukraina pajuto, kas yra karas. Prieš savaitę Ivano-Frankivske palaidojome tris miestelėnus, kurie žuvo prie Slovjansko. Dabar, kai jums duodu šį interviu, Ivano-Frankivske laidoja dar vieną karį, žuvusį birželio 5 d. Ivano-Frankivskas jau realiai susidūrė su karu, karas juntamas nepriklausomai nuo atstumo“, - niūrių nuotaikų neslėpė DELFI pašnekovas.

Meras pabrėžia – tai, kas vyksta pietrytiniuose Ukrainos regionuose, yra karas. „Vyksta karas. Tikras karas. Taip, Rusija jo nepaskelbė. Bet Rusijos buvimas – GRU ir FST instruktoriai, smogikai, samdiniai prasibrauna į Ukrainos teritoriją iš Rusijos Federacijos. Tai tikras karas“, - sakė V. Anuškevičius.

Lietuvio tremtinio sūnus teigė galintis tik didžiuotis savo miesto žmonėmis. Ivano-Frankivsko rusų bendruomenę jis atvirai giria už patriotizmą.

„Kai įvyko Krymo aneksija, miesto rusų inteligentai, (...) rusų bendruomenė pasmerkė Rusijos veiksmus“, - prisiminė meras.

Rytų Ukrainoje – daugiau „zombių“

V. Anuškevičiaus žodžiais, Rytų Ukrainos gyventojai nuo Vakarų Ukrainos populiacijos smarkiai skiriasi – ir ne tik patriotinėmis nuotaikomis.

„Vakarų Ukraina visada buvo Europoje, ir vakarų ukrainiečių mentalitetas skiriasi nuo rytų ukrainiečių. Vakarų ukrainiečiai – ne tiek „suzombinti“ ir ne tiek paveikti Rusijos propagandos. Dėl to pas mus jokio separatizmo nėra nė kvapo“, - sakė politikas.

Balandžio pabaigoje Vakarų Ukrainos miesto meras viešėjo Donecke.

„Ten labai daug nusikalstamų grupuočių, žmonės ten įbauginti, „suzombinti“. Ir jiems visa tai pabodo. Visi žmonės nori gyventi normaliai. Nepriklausomai nuo to, kieno teritorijoje gyvena, kokios jie tautybės ir kokį tikėjimą išpažįsta. Jie nori būti tikri dėl rytojaus. Jie nori žinoti, kad turės darbą, kad už tą darbą jie gaus pinigų. Jie nori žinoti, kad jų vaikai ir anūkai saugūs“, - prisiminė V. Anuškevičius.

Politikas įsitikinęs, kad Vladimiras Putinas su pietrytiniais šalies regionais norėjo padaryti tą patį, ką padarė su Krymu.

„V. Putinas Donbase užbuksavo. Dėl to, kad jo scenarijus buvo toks pat, kaip Kryme. (…) Jis apsiskaičiavo. Absoliuti dauguma – tai tikslūs skaičiai – 80 proc. Donecko ir Donecko srities gyventojų pasisako už suverenią, vieningą ir nedalomą Ukrainą. Ir tik 20 proc. – Rusijos šalininkai. Dabar tų šalininkų, dėl to košmaro, su kiekviena diena vis mažiau“, - teigė meras.

Pasak jo, Ivano-Frankivske nuotaikos ne tik patriotinės, bet ir „karingos“. O Kremliaus kalbos apie „slavų brolystę“ V. Anuškevičiui kelia juoką.

„Vis daugiau žmonių Vakarų Ukrainoje klausia – kada gi tai baigsis? Laikas tai baigti. Turiu omeny „brolišką draugystę“, apie kurią dar caro imperija kalbėjo, Petras I, Jekaterina II ir sovietų valdžios apologetai. Šiandien apie „brolišką meilę“ ir „broliškus santykius“ kalba Kremliaus parankiniai, V. Putinas. Tai nėra broliška meilė. Jeigu tai yra broliška meilė, tai visame pasaulyje turi būti taikomas toks terminas – „broliška meilė“, kildinama iš Rusijos politikos, kaip blogiausias įmanomas tarptautinių santykių variantas“, - ironizavo pašnekovas.

Dėkokite Dievui, kad Lietuvoje to nėra

V. Anuškevičius puoselėja šiltus jausmus Lietuvai. Ivano-Frankivsko meras buvo Vilniuje nepriklausomybės atkūrimo metais, jis taip pat su baltu pavydu žiūri į kelią, kurį Lietuva nuėjo po Sovietų Sąjungos griūties. Į tą kelią, kuriuo Ukraina nuėjo labai netoli.

„Pamenu Seimą, aptvertą betono blokais, ant tilto – blokai, „Kamazai“ stovėjo. Ir kaip žmogus, kurio gyslomis teka ir lietuviškas, ir ukrainietiškas kraujas, (…) jei peržvelgčiau kelią, kurį nuo 1991 m. nuėjo Lietuvos ir Ukraina, šis palyginimas nebūtų Ukrainos naudai. Nors, jei vertinti objektyviai, Ukraina po Sovietų Sąjungos griūties turėjo praktiškai geriausias startines pozicijas. Ukrainos potencialas milžiniškas, bet, deja, nerealizuotas“, - sakė V. Anuškevičius.

„Labai džiaugiuosi dėl Lietuvos. Man, mano širdžiai Lietuva labai artima. (…) Dabartinė Lietuva ir Lietuva prieš du dešimtmečius – tai dvi skirtingos valstybės“, - pridūrė jis.

Žinoma, Lietuvos jis nelaiko tobula valstybe. „Be abejo, kiekviena šalis turi savų problemų. Jų yra ir Lietuvoje. Tačiau tokia masė problemų, kuri, deja, susikaupė Ukrainoje... Dėkokite Dievui, kad Lietuvoje tokių problemų nėra“, - atviravo V. Anuškevičius.