Vilniaus rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiuoju kontrolieriumi dirbantis M.C. Cytackis buvo nubaustas už tai, kad nepaisė Valstybės kalbos inspekcijos nurodymo išlaikyti valstybinės kalbos mokėjimo egzaminą. Jis teigia, kad keliami reikalavimai pažeidžia Europos Sąjungos (ES) teisę.

Europos teisės departamentas prie Lietuvos teisingumo ministerijos šį mėnesį gavo Europos Komisijos Užimtumo, socialinių reikalų ir įtraukties generalinio direktorato kreipimąsi, kuriuo prašoma pateikti pastabas dėl lietuvių kalbos reikalavimų.

Europos Sąjungos teisės įgyvendinimo koordinavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Mykolas Šavelskis sakė, kad atsakyti į paklausimą Lietuva turi du mėnesius, už tai bus atsakinga Švietimo ir mokslo ministerija.

„Pirmine suinteresuota institucija mes paskyrėme Švietimo ir mokslo ministeriją“, - pirmadienį sakė departamento atstovas.

Valstybinės kalbos įstatymas numato, kad valstybės ir savivaldos institucijų, įstaigų, tarnybų vadovai, taip pat tarnautojai ir pareigūnai, policijos, teisėsaugos tarnybų, ryšių, transporto, sveikatos ir socialinės apsaugos bei kitų gyventojų aptarnavimo įstaigų vadovai, tarnautojai ir pareigūnai turi mokėti valstybinę kalbą pagal Vyriausybės nustatytas kalbos mokėjimo kategorijas.

Europos Komisija teigia, kad tokia nuostata gali nepalikti galimybės atsižvelgti į konkrečius darbo reikalavimus, ir paragino Lietuvos valdžios institucijas įrodyti, kad šis reikalavimas yra pateisinamas viešojo intereso tikslais.

M.C. Cytackio sutuoktinę R. Cytacką į energetikos viceministrės pareigas delegavo Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Ji - vienintelė iš viceministrų neatsistatydino iš pareigų prieš Vyriausybei grąžinant įgaliojimus. Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę pareiškė, kad ji nepateisino lūkesčių.

R. Cytacka sulaukė prieštaringų vertinimų, kai prezidentę išvadino melage, ant savo namo Šalčininkų rajone nekėlė valstybinės vėliavos per dvi iš eilės Lietuvos šventes, tačiau iškėlė Lenkijos vėliavą per kaimyninės šalies valstybinę šventę.