Lenkijos prezidento viešnagės Nidoje faktas buvo kruopščiai slepiamas. Motyvuota tuo, kad tai privatus B.Komorowskio vizitas, o jo detalės, Lenkijos prašymu, neviešinamos.

Restorane užsisakė iš įprasto meniu

"Lietuvos žinių" šaltinių teigimu, Lenkijos prezidentas ilsėjosi atokioje vietoje, netoli jūros įsikūrusiuose poilsio namuose "Litorina". Čia mėgo apsistoti ir nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas.

Ketvirtadienį prie kolegos prisidėjo ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tą dieną abiejų valstybių vadovai vaikštinėjo po kurortą, plaukiojo laivu po Kuršių marias ir pietavo restorane "Ešerinė". Čia prezidentai užsisakė iš lašišų, sterkų ir ungurių išvirtos žuvienės bei keptų sterkų su voveraičių padažu.

"Šiam vizitui specialiai nesirengėme. Prezidentai valgius užsisakė iš įprasto mūsų meniu. Po pietų jie dar paprašė kavos, o išeidami mandagiai padėkojo ir sakė, kad buvo labai skanu", - džiaugėsi "Ešerinės" savininkė Regina Mockienė. Vakar rytą D.Grybauskaitė grįžo į Vilnių, o B.Komorowskis išplaukė į kitoje Kuršių marių pusėje esantį Lietuvos Venecija vadinamą. Mingės kaimą.

Perlaidos kilmingus gimines

"Lietuvos rytas" rašo, kad Lenkijos ambasada Lietuvoje patvirtino, jog Lenkijos vadovas B.Komorowskis atostogas leidžia Lietuvoje. Nedažnai užsienio šalių vadovas ilsisi mūsų šalyje. Ypač dabar, kai užsienio valstybių ir vyriausybių vadovai vis rečiau užsuka į ES politine provincija paverstą Lietuvą.

Kita vertus, o ar galime mes, lietuviai, B.Komorowskį laikyti užsieniečiu? Prezidento tėvai Zygmuntas Leonas ir Jadwiga yra kilę iš Lietuvos. Senelis Juliuszas buvo Kovališkio dvarininkas (Rokiškio r.).

"Šiaulių kraštas" rašo, kad Lenkijos prezidentas šeštadienį yra pakviestas dalyvauti iškilmingame jo giminaičių perlaidojime Šaukėnuose (Kelmės rajonas).

Šiam miesteliui ši diena ypatinga, nes niekinti ir naikinti didikų Nalenč-Gorskių palaikai pagaliau atgulė į buvusią savo amžinojo poilsio vietą koplyčios kriptoje. Į Šaukėnus sugrįžta ir prievarta į Vakarus pasitraukę Nalenč-Gorskių giminės palikuonys.

Į iškilmes pakviestas ir paskutinio Šaukėnų dvaro savininko Antano Aleksandro Gorskio sesers Magdalenos anūkas - Lenkijos prezidentas B.Komorovskis.

Šaukėnų kraštotyros muziejaus muziejininkė Elena Burdulienė pasakoja, kad perkeliant palaikus ant Tomo Gorskio karsto buvo rasta juosta nuo prieglaudos gyventojų. "Ji patvirtina žmonių meilę, dėkingumą, pagarbą. Gorskiai savo lėšomis pastatė prieglaudą 50 žmonių",- sakė E.Burdulienė. E.Burdulienė yra surinkusi nemažai medžiagos apie Gorskius. "Gorskių šeima žmonių atsiminimuose yra išlikusi šviesi',- sako muziejininkė.