Naujausiose policijos suvestinėse atsidūrė du atvejai, per kuriuos, kaip įtariama, nukentėjo nepilnamečiai. Policijos pareigūnai Šiauliuose ir Panevėžyje pradėjo tyrimus dėl galimo tėvų smurto prieš dukras.

Į specialistus kreipėsi pati

Sausio 29 d. Panevėžio apskrities pareigūnai gavo informaciją, kad į Panevėžio apskrities vaiko teisių apsaugos skyrių kreipėsi nepilnametė (gim. 2003 m.), kuri nurodė, kad prieš ją smurtauja tėtis.

„Mergaitė kreipėsi į vaikų teises, pranešdama, kad anksčiau prieš ją kelis kartus yra smurtavęs jos tėtis“, – DELFI teigė Panevėžio apskrities VPK komunikacijos atstovas Tadas Martinaitis.

Jo teigimu, šiuo metu pareigūnai aiškinasi visas įvykių aplinkybes, kol kas smurtu įtariamas nepilnametės tėtis nėra sulaikytas.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas visoms aplinkybėms išsiaiškinti, apklausti visus procese dalyvaujančius asmenis. Kai yra nepilnamečiai asmenys, tos visos procedūros visada ilgiau užtrunka, nes turi būti sudarytos tam tikros komisijos, kad nepilnametį asmenį būtų galima apklausti. Tuo labiau, kad yra smurtaujantis tėtis, tai viskas dar jautriau“, – apie procedūras kalbėjo policijos atstovas.

Jis taip pat patikino, kad ikiteisminis tyrimas yra pradedamas visais atvejais, kai įtariamas smurtas, nepriklausomai kada tai įvyko. Pasak T. Martinaičio, surinkę visą informaciją tyrėjai sprendžia, ar ikiteisminį tyrimą nutraukti, ar perduoti teismui.

Šeima tarnyboms nebuvo žinoma

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) vyr. specialistė Rūtos Karčiauskienės, iki šiol ši šeima tarnyboms nebuvo žinoma, o apie namuose patiriamą smurtą 17-metė prasitarė bendraudama su tarnybos specialistais.

„Buvo tokia situacija, kad apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai Panevėžio mieste bendravo su nepilnamečiu asmenimi ir tiesiog to bendravimo metu sužinojo, kad praeityje prieš jį buvo galimai smurtauta. Galimai smurtavo šeimos narys.

Buvo išklausyta vaiko nuomonė, jis apgyvendintas saugioje aplinkoje, vertinta situacija. Dėl paslaugų teikimo vaikui ir šeimai kreiptasi į miesto savivaldybės socialinių paslaugų centro atvejo vadybininkus, o dėl galimo įvykio aplinkybių išsiaiškinimo kreiptasi į policijos pareigūnus“, – įvykį komentavo R. Karčiauskienė.

Ji teigė, kad informaciją apie galimą smurtą vaiko teisių apsaugos specialistai pareigūnams perdavė iš karto. Paklausta, kokiu tikslu specialistai su nepilnamete bendravo, kai ši prasitarė apie situaciją namuose, specialistė teigė negalinti komentuoti darbo niuansų. Tiesa, ji patikino, kad su 17-mete buvo bendraujama ne dėl kažkokių konkrečių įvykių.

Vaiko teisių tarnybos atstovė teigė, kad šiuo metu galimai smurtą patyrusi nepilnametė su tėvu nebegyvena, ji esą pati pasirinko gyventi su mama.

„Yra bendru sutarimu nuspręsta, kur vaikas gyvens. Kadangi vaikas jau pakankamai didelis išsakyti savo nuomonę, į ją atsižvelgta. Ji pasirinko, kur gyventi, ir šiuo metu yra saugioje aplinkoje. Su mama mergaitė normaliai bendrauja. Šeima tarnybai lig šiol nebuvo žinoma“, – teigė R. Karčiauskienė.

Specialistė patikino, kad vaiko teisių specialistai kartu su atvejo vadybininkais sudarinės pagalbos šeimai planą.

Girtas tėvas smaugė dukrą

Dar vienas smurto atvejis, kuriame nukentėjo vaikas, fiksuotas vasario 10 d. Šiaulių rajone.

„Konflikto namuose metu neblaivus (1,82 prom.) vyras, gimęs 1968 m., pargriovė ant žemės ir smaugė nepilnametę dukrą, gimusią 2006 m. Nukentėjusioji patirtus sužalojimus po medikų apžiūros gydosi ambulatoriškai. Vyras sulaikytas ir uždarytas į areštinę“, – rašoma policijos suvestinėje.

Detaliau pakomentuoti šio įvykio Šiaulių apskrities VPK pakomentuoti negalėjo, tik patikino, kad 14-metė pareigūnus išsikvietė pati.

Pasak VVTAĮT specialistės Silvos Šimkevičienės, smurto atvejų šeimoje būta ir anksčiau.

„Šeima VTAS buvo žinoma ir anksčiau dėl smurto artimoje aplinkoje. Šeimai buvo teikiama pagalba pagal jos poreikius. Šiuo metu paaugle rūpinasi mama. Šeimai jau teikiama ir ateityje bus teikiama visa reikiama pagalba“, – teigė specialistė.

S. Šimkevičienė patikino, kad vaiko teisių apsaugos tarnyba paauglės mamai jokių priekaištų neturi. Paklausta, ar tėčio išpuolį išgyvenusi paauglė su mama gyvena ne tuose pačiuose namuose, pašnekovė to patikslinti negalėjo, nes tai esą privati šeimos informacija, tačiau užtikrino, kad su motina būti 14-metei saugu.