Rusijos Užsienio reikalų ministerija (URM) dėl to ruošia atsakomąsias priemones – nepratęs akreditacijos LRT radijo korespondentui Stasiui Planučiui.

Kaip pranešė Jourdom.ru, Lietuvos URM atsisakė suteikti akreditaciją informacinės agentūros „Rossija segodnia“ (buvusi „RIA Novosti“) korespondentei I. Pavlovai.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, dokumentai korespondentės akreditacijai Lietuvos URM spaudos tarnybai buvo pateikti kovo 12 d., o balandžio 8 d. spaudos tarnybos darbuotoja telefonu pranešė, kad I. Pavlovos akreditacijos prašymas atmestas. Kodėl prašymas atmestas, URM nepaaiškino.

Kaip pranešė Rusijos Federacijos URM informacijos ir spaudos departamentas, „Rusijos URM žengė atsakomąjį žingsnį ir nusprendė nepratęsti akreditacijos Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos korespondentui Stasiui Planučiui.“ Departamentas paaiškino, kad atsakomieji žingsniai atitinka tarptautinę praktiką ir užsienio korespondentų akreditavimo Rusijoje taisykles.

URM komentuoja santūriai

Apie tai, kad I. Pavlovai nebuvo pratęsta akreditacija, DELFI patvirtino Lietuvos URM atstovė Rasa Jakilaitienė. „Pasibaigė akreditacijos galiojimo laikas, nauja akreditacija neišduota remiantis akreditacijų išdavimo tvarka“, - sakė R. Jakilaitienė.

LRT radijo programų direktorė Guoda Litvaitienė DELFI sakė, kad S. Planutis – Maskvoje gyvenantis neetatinis radijo bendradarbis. S. Planutis Maskvoje turi žurnalisto akreditaciją, kuri periodiškai turi būti pratęsiama.

LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius teigė apie tai tegirdėjęs gandus - kol kas jokios oficialios informacijos nėra.

„Jei tai pasitvirtins, spręsime, ką daryti“, - teigė A. Siaurusevičius.


I. Pavlova agentūros korespondente Lietuvoje dirba nuo 2008 m. liepos. Jos akreditaciją Lietuvos URM buvo nutraukusi ir anksčiau - 2012 m. rugpjūtį, tačiau vėliau pusmečiui pratęsė. Žurnalistė gyvena Lietuvoje.

DELFI primena, kad pastaraisiais mėnesiais įtampa tvyro ir dėl šalyje retransliuojamų Rusijos televizijos kanalų. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) nusprendė laikinai stabdyti „NTV Mir Lithuania“ ir „RTR Planeta“ retransliacijas. Tokius komisijos sprendimus patvirtino teismas. Rusiški kanalai bausmių sulaukė, nes jų transliuojamose programose buvo kurstoma tautinė nesantaika, skatinami kariniai veiksmai.

Kabelinės televizijos nurodymui pakluso ir minėtus kanalus išjungė, tuo metu palydovinė televizija „Viasat“ rusiškas programas rodo toliau. Dėl „Viasat“ veiksmų LRTK trečiadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.