„Pagalba perduodant lėktuvus yra gražu. Niekas neprieštarauja. Tačiau ar tai yra efektyvu?“, – retoriškai klausė organizacijos „Blue/Yellow“ vadas Jonas Ohman.

Jonas Ohman

Anot politologo, tokio Lietuvos gesto nei negalima vadinti dovana. Tai yra labiau nenaudojamo daikto atsikratymas.

„Tokia čia ta dovana. Lietuva kaip ir nenaudoja to daikto, bet tas dėmesys kaip ir atkreipia, kad tai yra kažkokia speciali dovana ar kažkokia išskirtinė dovana. Aš tikrai jos tokia netraktuočiau, kadangi tas lėktuvas sugedęs, bet nemanau, kad jiems trūksta dar papildomo metalo laužo“, – teigė Ainius Lašas.

Tačiau krašto apsaugos ministras tokią kritiką atremia. Lietuvos lėktuvo perdavimas Ukrainai abiejų šalių seniai planuotas.

„Tai nėra sugedusio lėktuvo dovanojimas, tai yra galimybė ukrainiečiams pataisyti, remontuoti savo jau esamą aviatechniką“, – komentavo Arvydas Anušauskas.

Organizacijos „Blue/Yellow“ vadas tikina, kad Ukrainos kariuomenė turi kur kas efektyvesnių ir modernesnių karinių priemonių.

„Mes turime savo karinę pramonę, mes turime lazerius, mes turime, kas susiję su dronais, elektronika. Tikrai turime labai daug įdomaus“, – sakė J. Ohman.

Taip pat parodė ginklą, kuris turi nubaidyti priešų dronus ir jis kainuoja maždaug 15 tūkst. eurų. Anot organizacijos vado, šiandien šis ginklas naudingesnis nei šarvuočiai ar net lėktuvai.

„Šiuo metu moderniame kare taip, gerokai naudingesnis.“

J. Ohman jau ilgus metus ragina Ukrainai teikti ne tik simbolinę, bet realią pagalbą. Siųsti ginkluotės ir net žmonių, kurie padėtų kariauti.

„Čia yra tikras karas, mes turime jį čia pat. <...>. Kur tau atsargiai su Rusija?“, – klausė jis.
Vyriausybė jau patvirtino lėktuvo perdavimą Ukrainai. Lietuva taip pat Ukrainai yra perdavusi šaudmenų ir ginklų.