Palyginus su padėtimi 2017-aisiais, situacija visoje NATO yra pagerėjusi, bet tikriausiai nepakankamai, kad patenkintų JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), raginantį sąjungininkes labiau prisidėti prie bloko gynybos.

JAV prezidentas ne kartą peikė Aljanso nares Europoje dėl nepakankamų išlaidų savo pačių gynybai ir kaltino jas veltėdžiaujant JAV karinės galios sąskaita.

Be JAV ir Lietuvos, 2018 metais dar penkios šalys gynybai skyrė reikalaujamus 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP): Didžioji Britanija, Estija, Graikija, Latvija ir Lenkija.

Nors NATO šalys yra pažadėjusios bandyti iki 2024 metų pasiekti 2 proc. tikslą, tai, kad daugelis jų net nepriartėjo prie jo, papiktino D. Trumpą. Prezidentas, kaip pranešama, pagrasino pasitraukti iš Aljanso, jei sąjungininkės Europoje tuojau pat nepadidins išlaidų.

Vokietija – Europos ekonominė jėgainė – sulaukė ypač griežtos kritikos, bet vėl gynybai išleido gerokai mažiau nei 2 proc. BVP.

Stoltenbergas: išlaidos gynybai auga

Nors šalies išlaidos gynybai padidėjo nuo 45 mlrd. dolerių (39,8 mlrd. eurų) iki 50 mlrd. dolerių (44,2 mlrd. eurų), augant šalies ekonomikai išlaidos BVP atžvilgiu išliko stabilios – 1,23 procento.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sausio mėnesį sakė, kad reguliarūs D. Trumpo pareiškimai dėl išlaidų paskatino sąjungininkes jas didinti.

J. Stoltenbergas nuolat atkreipia dėmesį, kad bendrai NATO išlaidos gynybai auga ir iki 2020 metų pabaigos sąjungininkės nuo D. Trumpo atėjimo į valdžią 2016-aisiais išlaidas bus padidinusios 100 mlrd. dolerių (88,5 mlrd. eurų).

JAV karinės išlaidos yra daug didesnės nei likusios Aljanso dalies. 2018 metais Vašingtonas gynybai išleido beveik 700 mlrd. dolerių (619,3 mlrd. eurų). Tuo tarpu visos NATO sąjungininkės Europoje bendrai išleido 280 mlrd. dolerių (247,7 mlrd. eurų).

Praėjusį mėnesį paskelbta Tarptautinio strateginių studijų instituto (IISS) ataskaita rodo, kad 27 NATO šalims Europoje 2018 metais iki 2 proc. BVP pritrūko 102 mlrd. dolerių (90,2 mlrd. eurų).

IISS nurodė, jog NATO narėms Europoje „drauge būtų reikėję savo išlaidas padidinti 38 procentais“, kad būtų pasiektas 2 proc. tikslas.

NATO pareigūnai tikėjosi, kad 2018-aisiais 2 proc. tikslą pasieks septynios Europos šalys, bet Rumunijos ekonomika augo sparčiau nei tikėtasi ir jos išlaidos sudarė 1,92 procento.