Šis konfidencialus laiškas, datuotas gruodžio 8 dieną, parengtas baronienės Catherine Ashton vadovaujamos Europos išorės veiksmų tarnybos (European External Action Service) antrosioms metinėms.

"Norėtume pateikti kai kurių pasiūlymų kaip būtų galima pagerinti šios tarnybos veiklą", - sakoma laiške, kurį pasirašė Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Belgijos, Lenkijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Nyderlandų, Liuksemburgo, Švedijos užsienio reikalų ministrai.

"Reikia išnagrinėti, kaip optimizuoti politinių prioritetų identifikavimą, - sakoma laiške. - Bendroji diplomatinė tarnyba turi daugiau dėmesio skirti parengiamajam darbui, o dokumentai, kurių pagrindu priimami sprendimai, turi būti perduodami ES narių atstovams iš anksto".

ES šalių diplomatai pažymi, kad minima tarnyba dažnokai išsiunčia jiems svarbius dokumentus paskutinę minutę, todėl nebelieka laiko juos nuodugniai išnagrinėti.

"Vyriausybėms beveik nebelieka laiko perskaityti šiuos dokumentus. Net galima įtarti, jog ji taip daro tyčia, kad mes turėtume kuo mažiau laiko pakeitimams padaryti. Tai nepatenkinama", - sakė vienas iš 12 šalių diplomatų, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų minima.

Aukščiausios ES užsienio politikos vadovės pareigybė buvo sukurta 2009 m. pasirašius Lisabonos sutartį. Praėjus dvejiems metams valstybių narių nepasitenkinimas auga.

C. Ashton atstovas sakė, kad dėl daugelio laiške pateiktų siūlymų jau dirbama. Pasak jo, Europos išorės veiksmų tarnyba, kuri padeda ES užsienio politikos vadovei, glaudžiai bendradarbiauja su kitomis ES institucijomis ir valstybėmis narėmis.