Rasų kapinėse šalies vadovai tradiciškai pagerbė signatarų atminimą, o Prezidentūroje vyko Valstybės apdovanojimų įteikimo ceremonija.

Švenčiant valstybės atkūrimo 101-ąsias metines, Vilniuje, S. Daukanto aikštėje iškeltos Lietuvos, Latvijos ir Estijos vėliavos.

„Linkiu visiems Lietuvos žmonėms didžiuotis savo Tėvyne, didžiuotis savo istorija, didžiuotis mūsų žmonėmis, nes tik nuo mūsų priklauso, ar liksime laisvi ne tik širdyse, ne tik mintyse, bet ir ateityje“, – susirinkusiems sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Renginyje nuaidėjo salvės Baltijos valstybių vienybei, Lietuvos nepriklausomybei, 1918 metų vasario 16-osios signatarams bei 1949 metų vasario 16-ąją prieš sovietų okupacinį režimą kovojusių Lietuvos partizanų vadovybei, pasirašiusiai Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos deklaraciją. Ja buvo pažymėtas Lietuvos valstybės tęstinumas ir lietuvių tautos valia atkurti nepriklausomą demokratinę valstybę.

Vilniaus televizijos bokšte šia proga 150 metrų aukštyje suplevėsavo didžiausia šalyje Trispalvė, kurios bendras plotas – 540 kvadratinių metrų.

Didžiulės Lietuvos vėliavos pakėlimo ant Vilniaus televizijos bokšto ceremonijoje dalyvavęs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sakė, kad televizijos bokštas yra simbolinė vieta, kurioje už Lietuvos laisvę žmonės aukojo gyvybes.

„Aukojo tam, kad galėtų apginti Vasario 16-osios, o paskui ir Kovo 11-osios laimėjimus. Jie sumokėjo didžiausią kainą ir už tai, kad kiekvieno mūsų namuose, kiekvienoje įstaigoje, ant kiekvieno pastato galėtų nevaržomai plazdėti laisvos ir nepriklausomos Lietuvos trispalvės“, - sakė S. Skvernelis.

„Lietuvos vėliava kyla simbolinėje vietoje, kurioje susilieja tiek daug prasmių, istorijos, meilės Tėvynei, tiek daug ryžto ginti savo valstybingumą ir tiek daug laimėjimų. Džiaugiuosi, kad šis vėliavos pakėlimas jau tampa tradicija ir tikiu, kad šimtai tūkstančių žmonių, kurie savo akimis matys virš sostinės plazdančią trispalvę, jaus pasididžiavimą savo šalimi ir savo istorija. Nuoširdžiai sveikinu visus Vasario 16-osios proga!“, - sakė premjeras.

Televizijos bokšte iškeltos vėliavos dydis - 18x30 m, bendras plotas 540 kv. metrų. Vėliavos pakėlimo aukštis - 150 metrų.

Pirmą kartą didžioji trispalvė ant Vilniaus TV bokšto suplazdėjo 2018 m. vasario 15 dieną.

Sostinėje taip pat vyko Lietuvos jaunimo patriotinė eisena „Valstybingumo keliu“, kuri nuo Katedros aikštės tęsėsi iki J. Basanavičiaus aikštės, o teatralizuotoje eisenoje nuo Teatro, muzikos ir kino muziejaus link Signatarų namų bus galima pamatyti dvidešimt signatarų.

Vakare nuo Aušros vartų Vilniuje prasidės tautininkų eitynės „Liepsnų maršas“.

Kaune, prie Istorinės Krašto apsaugos ministerijos Gedimino gatvėje, apie vidurdienį vyks istorinės tarpukario Krašto apsaugos ministerijos Sargybos tarnybos pasikeitimo ceremonijos rekonstrukcija.

Šventiniai renginiai vyks ir kituose miestuose bei miesteliuose.

Šeštadienį taip pat minimas 1949 metų vasario 16 dienos partizanų deklaracijos pasirašymo septyniasdešimtmetis. Šių metinių proga Gedimino prospekte vakare suliepsnos septyniasdešimt simbolinių laužų, o Radviliškio rajone vyks žygis partizanų keliu.

Valstybės vadovai sveikina su valstybės atkūrimo diena

Valstybės vadovai šeštadienį sveikina visuomenę su valstybės atkūrimo diena, 101-osiomis jos metinėmis.

„Atkurtoji mūsų valstybė skaičiuoja naują šimtmetį savo ilgaamžėje istorijoje. Švęskime Vasario 16-ąją, kaip išsivadavimo ir laisvės šventę! Ši data kupina pasididžiavimo visais patriotais, kovojusiais dėl Lietuvos nepriklausomybės, kuri buvo ir idėja, ir aukščiausias tikslas, pripildytas begalinės meilės Tėvynei“, – sakoma prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinime.

Ji paragino branginti kovotojų už laisvę palikimą, saugoti jį kaip įkvėpimą būti tvirtiems ir drąsiems, ryžtingiems ir atkakliems, savo darbais ir sprendimais kuriant šalies ateitį.

„Sveikinu jus Vasario 16-osios proga. Tai meilės Tėvynei diena. Tai diena, kai Lietuva laimėjo laisvę. Labai sunkiomis sąlygomis, labai didele kaina, būdama labai drąsi ir ryžtinga. Tai diena, kai tauta parodė, ką reiškia susitelkti siekiant bendro tikslo“, – sako premjeras Saulius Skvernelis.

Jis primena, kad valstybei teko daug išbandymų, todėl lietuviai kaip niekas kitas gerai žino laisvės kainą.

S. Skvernelis ragina prisiminti grėsmes, dėti visas pastangas išsaugoti savo valstybę, turime ją mylėti ir puoselėti.

„Tikiu Lietuva ir kviečiu visus švęsti mūsų Tėvynės gimtadienį!“, - sakoma premjero sveikinime.

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis pastebi, kad sutikdami šimtmetį gyventojai buvo išskirtinai vieningi.

„Pasitikime 101-ąjį valstybės gimtadienį pakilia nuotaika, su pagarba tautiečiams ir kaimynams. Didžiuodamiesi savo pasiekimais būkime ryžtingi ir drąsūs prieš iškylančius iššūkius“, – sveikinime teigia Seimo pirmininkas.

Trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija Simono Daukanto aikštėje, Vilniuje. Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba
Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (675)