Pasak Lietuvos atstovo Vašingtone Žygimanto Pavilionio, toks simbolinis aktas dabar ypač svarbus, matant Rusijos agresyvius veiksmus kaimynystėje.

„V.Putinas iš esmės atgaivina tas istorines šmėklas, apie kurias kalbame šitoje rezoliucijoje“, - BNS sakė ambasadorius.

JAV Atstovų rūmai dokumentą patvirtino ketvirtadienį. Juo rugpjūčio 23-oji įvardijama diena pagerbti nacių ir sovietų aukas.

„Labai normalu, kad didžiausias ir stipriausias pasaulio demokratinis parlamentas tokį aktą simboliškai priima, tuo pat pasisakydamas prieš bet kokias totalitarizmo ir autokratijos formas, kurios, deja, bet šiuo metu mūsų regione kelia galvas“, - telefonu iš Vašingtono sakė Ž.Pavilionis.

Rezoliuciją inicijavo lietuviškų šaknų turintis kongresmenas John Shimkus iš Ilinojaus, iniciatyvą aktyviai rėmė Lietuvos pareigūnai.

Panašias rezoliucijas anksčiau yra priėmę Europos Parlamentas ir Kanados įstatymų leidėjai.

Rugpjūčio 23-ioji pasirinkta dėl to, kad šią dieną 1939 metais sovietai ir naciai pasirašė slaptus protokolus, kuriais pasidalijo įtakos sferomis Vidurio ir Rytų Europoje. Šis susitarimas lėmė Baltijos šalių okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)