Sostinėje gimusio naujagimio mamos kraujyje rasta 2, 65 promilių alkoholio, kuris gali mirtinai paveikti kūdikio sveikatą arba sužaloti visam gyvenimui. Pernai balandį gimusios mergytės kraujyje buvo rastas net visko mačiusius medikus pribloškęs skaičius – 4, 09. Kai informacija pateko į žiniasklaidos akiratį, pranešta žinia šokiravo Lietuvą. Medikai tuomet vadino stebuklu, jog pavyko išsaugoti naujagimės gyvybę.

Gimdyvės gyvenimas – spalvingas

Kaip anksčiau „Delfi” buvo rašoma, girtą kūdikį Klaipėdos universitetinėje ligoninėje pagimdžiusi moteris ilgai vienoje vietoje neužsibūdavo. Keisti gyvenamąją vietą buvo tapę jos gyvenimo būdo dalimi. Prieš gimdymą Klaipėdoje, ji vos dvi dienas gyveno Telšiuose, o prieš tai, kaip pati teigė, dirbo pas ūkininkus Raseiniuose. Taip pat buvo išsiaiškinta, kad gimdyvė ir jos motina buvo registruotos Anykščiuose, bet ten jau dvejus metus nesirodė.

Moteris į ligoninę gimdyti buvo atvežta girta ir agresyvi. Jai gimdymo dieną buvo nustatytas 2 prom. girtumas, o vaikui – dvigubai didesnis.

Klaipėdos vaikų teisių skyrius tuomet aiškino, kad buvo sunku atsekti ką nėštumo metu veikė moteris, nes jos pasakojimai visąlaik skirdavosi. Pirmosiomis dienomis ji sunkiai orientavosi laike ir nelabai suvokė situacijos, į kurią pateko. Moteriai buvo sunku netgi atsakyti į klausimą, ar žinojo, kad laukėsi. Tai nebuvo ir jos pirmas vaikas – pirmagime mergaite nesirūpino, vaikas augo Anykščių globos namuose.

Išsakė norą keisti gyvenimo būdą

Kai tik pareigūnai pradėjo tirti visus sukrėtusį įvykį, gimdyvė atsisakė tolesnio gydymo ir pasišalino iš ligoninės. Klaipėdos prokuratūra tuomet pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal 137 straipsnį. Pagal numatytą straipsnį, tas, kas dėl neatsargumo sunkiai sužalojo ar susargdino žmogų, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Greitai paaiškėjo, kad dar negimusį savo kūdikį alkoholiu stipriai apnuodijusi moteris po gimdymo grįžo į namus Telšiuose. Vis dėlto ne pas Telšių r. gyvenusią savo motiną, o pas sugyventinį. Ten ji iškart susitiko su vaikų teisių specialistais ir išreiškė norą keisti ydingą gyvenimo būdą. Specialistai tuo metu ir džiaugėsi, ir abejojo, ar moteriai pavyks greitai pasikeisti. Visų pirma, gyvenimo sąlygos pas sugyventinį nebuvo tinkamos nei vaikui auginti, nei keisti žalingus įpročius.

„Viskas priklauso nuo pačios moters noro, tada galima daug ką padaryti. Suprantame, kad ji tik neseniai grįžo ir jai dar gana sunku. Tačiau pagalba šalia. Net ir surinkti vaikui kraitelį galima labai greitai, čia mažiausia bėda. Jau turime geros patirties, kai esame surinkę per dieną. Šiai dienai laukiame šviesaus rytojaus, kad ji nepaslystų. Viskas jos rankose. Noras, kuris išreikštas žodžiu, ar pasiteisins, tai jau parodys laikas“, – tada tvirtino Telšių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovas Andrejus Pavlovskij.

Sunkaus likimo gimdyvei buvo pasiūlyta keisti ir gyvenamąją vietą, tačiau šio pasiūlymo ji tuomet atsisakė ir liko gyventi pas sugyventinį.

Teisėsauga tęsia tyrimą

Nors moteris tąkart ir pareiškė norą keistis, tačiau vieša atgaila visiškai pareigūnų neįtikino. Teisėsauga tęsia tyrimą ir siekia, kad ji prisiimtų atsakomybę už vaiko gyvenimą suluošinusius veiksmus.

Klaipėdos rajone dabar pas ūkininkus įsidarbinusią ir pastaruoju metu ten gyvenančią moterį į Klaipėdos miesto teismą š. m. sausio 20 d. atvežė policija. Su ja į teismo posėdį buvo atvesdintas ir sugyventinis. Girtą kūdikį pagimdžiusi moteris tyrėjams anksčiau buvo pasakojusi, kad vaiko atėjimui ruošėsi visą nėštumą, buvo suruošusi ir kraitelį, bet kai susipyko su gyvenimo draugu, neatsispyrė taurelei, ir prisigėrė prieš pat mažylės gimimą. Pasak prokurorės Editos Mikalainienės, mediciniškai sunku įrodyti, ar ji girtavo visą nėštumo laikotarpį, ar tik tą vieną kartą.

Didžiulis žiniasklaidos dėmesys, anot kaltinamosios, įkvėpė ją keisti gyvenimo būdą, tačiau ji nepanoro, jog teismas vyktų viešai. Uždarame posėdyje prokurorė teismo paprašė moteriai skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tokiam pat laikotarpiui. Ką nuspręs teismas, paaiškės balandžio 10 dieną. Jame turėtų dalyvauti ir naujieji mergaitės globėjai.

Mergaitė – pas laikinus globėjus

Klaipėdos gydytojai įdėjo daug pastangų, kad būtų išsaugota naujagimio gyvybė, bet jo ateitį piešė ne pačiomis ryškiausiomis spalvomis. Šį atvejį jie įvardijo kaip vieną sudėtingiausių Lietuvos medicinos istorijoje.

Galimas vaisiaus alkoholinis sindromas, anot jų, turi didelės įtakos vaiko raidai. Mažylei gresia ir fizinis, ir protinis atsilikimas. Ir nors visos pasekmės pasimatys tik augant, jau anksčiau medikai konstatavo, kad mergytei buvo akivaizdžiai pažeistos smegenys.

„Delfi“ susisiekė su Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovu spaudai Arūnu Malinovskiu ir pasidomėjo, kaip dabar mergytei sekasi.

„Taikoma atvejo vadyba, kūdikis auga pas laikinuosius globėjus“, – trumpai komentavo jis ir tvirtino, kad daugiau detalių apie vaiko sveikatos būklę negali pateikti.

Pasidomėjus, ar planuojama biologinei mamai grąžinti mažylę, jis atsakė, kad šiuo metu bendravimas primena amerikietiškus kalnelius.

„Šiuo metu laukiama teismo sprendimo, tačiau iš mamos pusės nėra rodoma daug noro. Kartais ji nori bendrauti, kartais ne. Po šių dvylikos mėnesių bus sprendžiama dėl tėvų teisių apribojimo. Vis dėlto ir po tokio sprendimo visada suteikiame galimybę toliau bendrauti su vaiku, bandyti palaikyti ryšį“, – sakė jis.

Taip pat po šio, didžiulį rezonansą sukėlusio įvykio, Kauno medikams tą patį praeitų metų balandžio mėnesį irgi teko traukti iš mirties gniaužtų kitos girtos mamos pagimdytą kūdikį. Tąkart naujagimio organizme alkoholio pėdsakų nerasta.