Anksčiau teisto (teistumas yra išnykęs) V. Revucko bylą pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismo teisėja Jurgita Kolyčienė.

V. Revuckas yra gerai žinomas teisėsaugos pareigūnams – po Nepriklausomybės atkūrimo žiniasklaidoje buvo dažnai minima ši pavardė; ją išgarsino su kriminaliniu pasauliu siejami trys broliai – Algis, Vidas ir Romas. Pastarasis buvo laikomas vadinamosios žiaurumu garsėjusios „Gruščikėlių“ gaujos lyderiu, dar 1995 m. policijos pareigūnai buvo paskelbę jo paiešką. O kai vieną vasaros dieną kriminalistai gavo žinių, jog A. Revuckas kartu su kitais nusikalstamo pasaulio atstovais linksminasi Alytuje esančioje „Ulonų užeigoje“, į pagalbą buvo pasitelkti greitojo reagavimo rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Ši sulaikymo operacija tuo metu nuskambėjo per visą Lietuvą – teisėsaugos pareigūnams pasiduoti nenorėjęs A. Revuckas tuo metu, kai į kavinę įsiveržė „Aro“ pareigūnai, nusišovė.

Vėliau žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad Prienų bei pakaunės apylikėse savo juodaisiais darbais garsėję broliai Revuckai buvo nuteisti dėl turto prievartavimo Prienų rajone, Jiezno miestelyje. Kaip tuo metu skelbė „Kauno diena“, broliai iš dviejų Birštono apylinkių gyventojų, užsiiminėjusių pilstuko gamyba, už tariamą „stogą“ reikalavo duoklių. Kadangi nelegalūs svaigalų gamintojai nesutiko su brolių reikalavimais, jie patyrė fizinį smurtą, o vėliau paprašė policijos pagalbos.

Be to, dienraštis skelbė, kad į kriminalinių gaujų karus įsivėlęs V. Revuckas buvo teistas dėl nužudymo.

Apie savo praeitį kalbėti šiuo metu Pravieniškių pataisos namuose esantis V. Revuckas nėra linkęs – paklaustas, ar aksčiau buvo teistas, tepasakė, kad teistumas yra išnykęs: „Esu neteistas.“

Vyras tikino, kad prieš kelerius metus tuometė jo sutuoktinė, su kuria dabar jau yra nutraukęs santuoką, pardavė butą Vilniuje ir jis grįžo į gimtąjį Jiezną. Vyras teigia, kad maždaug metus remontavo namą, todėl niekur nedirbo, o kai buvo sulaikytas, ką tik buvo šalyje paskelbtas karantinas, todėl neturėjo galimybės susirasti darbą. Kai teisėja paklausė, ar apskritai jis yra kur nors dirbęs, V. Revuckas nurodė, kad dirbo 2018 m., tačiau kur, negalėjo nurodyti. „Neprisimenu“, – teisinosi jis.

Tuo metu kriminalinės policijos pareigūnai įtaria, kad V. Revuckas galėjo užsiimti narkotinių medžiagų prekyba. Šiuos įtarimus dar labiau sustiprina ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys – nors už rankų vyras nebuvo sučiuptas, tačiau prieš jį liudija kriminaliniame pasaulyje gerai žinomi asmenys.

Vienas jų – Albinas Gudinas. Ši pavardė daugiau kaip prieš 20 metų buvo minima tiriant dviejų Kroatijos piliečių pagrobimą – užsieniečius įkaitais paėmę nusikaltėliai reikalavo sumokėti 100 tūkst. JAV dolerių išpirką. Nors įkaitai buvo išvaduoti, tačiau pagrobėjų pareigūnams taip ir nepavyko išaiškinti – buvo nuteistas tik pagrobtus užsieniečius saugojęs baltarusis.

Dabar A. Gudinas svarbus asmuo ne tik V. Revucko, bet ir kitame itin didelės apimties tyrime, kuriame tiriami organizuotos nusikalstamos grupuotės nusikaltimai. Dėl to, kaip sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Marius Švanas, šiam liudytojui yra suteiktas valstybės saugomo liudytojo statusas.

„A. Gudinas bedradarbiauja su teisėsaugos pareigūnais, jam taikoma apsaugos programa, šiuo metu vyksta dar vienas ikiteisminis tyrimas, įtariama, kad jis dalyvavo organizuotos grupės veikloje, dalis įtariamųjų dar yra ieškomi, jiems išduoti arešto orderiai ir šis tyrimas dar truks ilgą laiką“, – teisme kalbėjo prokuroras.

Šiuo metu suimtam V. Revuckui nepalankūs ir dar vieno asmens parodymai – su teisėsaugos pareigūnais taip pat bendradarbiauja Egidijus Semaška, kuris, anot prokuroro, veikė pagal iš anksto suderintą nusikalstamos veikos imitavimo modelį.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad dar 2019 m. balandžio 1 d., apie 20 val., V. Revuckas automobiliu „Mercedes Benz“ atvyko prie Žirmūnų g. esančios parduotuvės ir aikštelėje susitiko su A. Gudinu. Čia vyrai aptarė reikalus, o apie 20.40 val. nuvažiavo prie kitos parduotuvės, esančios Zarasų ir Polocko g. sankryžoje, ir čia įvyko narkotikų pardavimo sandoris.

Byloje teigiama, kad A. Gudinas iš automobilio paėmė 205 g paketą su kokainu ir jį „į skolą“ pardavė E. Semaškai; šis pažadėjo už kvaišalus sumokėti 10 tūkst. 250 Eur. Tuo metu V. Revuckas esą buvo savo automobilyje.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas praeityje buvęs garsus kriminalinio pasaulio šulas neigia jam pateiktus kaltinimus.

„Neprisipažįstu, nes nesu nieko padaręs nusikalstamo“, – teisme pareiškė V. Revuckas.

Kaltinamasis teigė, kad A. Gudiną pažįsta maždaug nuo 2010 m., kartais su juo susitinka.

„Ir tą dieną buvome susitikę, bet kitu klausimu – nebuvo jokios kalbos nei apie narkotikus, nei apie jų pardavimą, – aiškino jis. – Norėjau, kad jis padėtų pas savo draugę Svetlaną įdarbinti mano žmoną, tačiau apie tai net nepakalbėjome. Susitikome aikštelėje prie parduotuvės, tada priėjo, kaip dabar žinau, E. Semaška, ir mane įvėlė į pokalbį. Nesupratau, kas čia vyksta – man pristatė žmogų, kurio nepažinojau, bet laukiau, galvojau, kad pakalbės, o tada aptarsime mano reikalus. Bet baigęs kalbėti A. Gudinas pasakė, kad neturi laiko ir išsiskyrėme. Tiesa, jis manęs paklausė, ar neturiu maišelio – nuėjome pažiūrėti į mano automobilio bagažinę, kažkokį rado, tad ir pasiėmė.“

V. Revuckas tikino, kad taip ir nepavykus pasikalbėti dėl galimybės įdarbinti tuometę sutuoktinę, jis išvažiavo. Tuo pačiu jis paneigė, kad buvo nuvažiavęs prie kito prekybos centro, kur A. Gudinas ir perdavė E. Semaškai kokainą.

Bet kokias sąsajas su narkotikais neigęs V. Revuckas piktinosi A. Gudino elgesiu: „Kadangi taip įvyko, aš taip ir nesupratau, kodėl jis su manimi susitiko.“

Kaltinamasis mano, kad A. Gudinas jį apkalba, nes vos tik sulaikytas sutiko bendradarbiauti su kriminalinės policijos pareigūnais.

„Kadangi A. Gudinas įkliuvo su kokainu, jis gelbėdamas savo kailį ėmė duoti parodymus; ir davė tokius, kokių reikalavo pareigūnai, – sakė jis. – Akivaizdu, kad tarp jų įvyko susitarimas, nes jis ėmė bendradarbiauti.“

Tuo metu V. Revucką ginantis advokatas Vytenis Dziegoraitis mano, kad prieš teismą kartu turėjo stoti ir A. Gudinas, kurio atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas į išskirtas į atskirą.

„V. Revuckas atsidūrė nelygioje vietoje, manau, baudžiamojo proceso pažeidimai trukdo nagrinėti šią bylą, be to, ši byla ateityje bus nagrinėjama du kartus, kai bus teisiamas A. Gudinas – jis juk negali būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės“, – gynėjas taip pat pažymėjo, kad neracionaliai naudojamos valstybės lėšos.

Tačiau valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras M. Švanas mano, kad įstatymai nepažeisti, priešingai – stengiamasi kuo greičiau išnagrinėti V. Revuckui pateiktus kaltinimus. Anot prokuroro, A. Gudinas „nėra paslėptas“, jis bus iškviestas liudyti į teismą, o išskirtos bylos tyrimas dar bus tęsiamas kartu su organizuotos nusikalstamos grupuotės narių padarytais nusikaltimais.

Kliūčių nagrinėti baudžiamąją bylą ir aiškintis, ar V. Revuckui pateikti kaltinimai yra pagrįsti, nematė ir teisėja.

„Teismas negali įpareigoti prokuroro įpareigoti išskirti ar sujungti bylas, teismas nagrinėja jam pateiktas bylas“, – pabrėžė J. Kolyčienė.

Jeigu teisme bus įrodyta V. Revucko kaltė, jam grės laisvės atėmimo nuo 10 iki 15 metų bausmė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)