Notoje yra griežtai smerkiamas Baltarusijos institucijų sprendimas pradėti branduolines reakcijas nesaugioje jėgainėje ir atverti kelią elektros energijos gamybai, ignoruojant Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) keliamus saugos reikalavimus. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad branduolinių objektų sauga ir saugumas yra itin svarbūs ES santykiams su Baltarusija, rašoma URM pranešime.

„Branduolinės saugos standartų ir aplinkosaugos reikalavimų įgyvendinimo Baltarusijos atominėje elektrinėje klausimu Europos Sąjunga laikosi vieningos pozicijos, išsakytos Europos vadovų tarybos, Europos Parlamento ir Užsienio reikalų tarybos lygmenimis, raginant Baltarusiją neatidėliotinai įgyvendinti aukščiausius saugos standartus, aplinkosaugos reikalavimus ir Europos Sąjungos atsparumo testų rekomendacijas“, - pažymi užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Užsienio reikalų ministerija, kartu su kitomis Lietuvos institucijomis, toliau tęs veiksmus Europos Sąjungoje, tarptautinių konvencijų bei kituose tarptautiniuose formatuose, siekdama sprendimų dėl nesaugios atominės elektrinės Baltarusijoje keliamų grėsmių mažinimo.

„Lietuva kategoriškai nesutinka su tokiu skubotu paleidimu. Baltarusijai protesto nota bus išsiųsta dar šiandien (antradienį – BNS)“, – po prezidento Gitano Nausėdos susitikimo su keliais ministrais žurnalistams sakė A. Skaisgirytė.

Anot jos, Lietuvos pozicija nesikeičia ir Baltarusijos toliau reikalaujama sustabdyti planuojamą Astravo AE veiklos pradžią.

„Lietuvos pozicija išlieka nekintanti – Astravo AE kelia grėsmę ES ir, konkrečiai, Lietuvos piliečių saugumui, todėl reikalaujame sustabdyti tokį neatsakingą elektrinės paleidimą“, – sakė prezidento patarėja.

„Turime konsoliduoti pastangas, kad būtų užkardytas nesaugios elektros patekimas į ES rinką“, – pridūrė A. Skaisgirytė.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė po susitikimo pranešė, kad trečiadienį Vyriausybėje ketinama svarstyti Civilinės saugos įstatymo pakeitimus, susijusius su pasiruošimu Astravo AE paleidimui.

„Manome, kad ne pokytis dėl pokyčio turėtų įvykti, o mes turėtume patobulinti sistemą, dėl to jau parengta nauja Civilinės saugos įstatymo redakcija ir visi lydintieji įstatymo pakeitimai, visas paketas. Jis kaip tik rytoj (trečiadienį – BNS) keliauja į Vyriausybės posėdį“, – žurnalistams sakė R. Tamašunienė.

Anot jos, ministerija siekia, kad valdant galimas su Astravo AE susijusias krizes, būtų atsisakyta perteklinių biurokratinių grandžių, dėl kurių pailgėja sprendimų priėmimas.

Taip pat siekiama įvesti daugiau aiškumo savivaldybėms ir apibrėžti atsakomybės ribas. R. Tamašunienės teigimu, Civilinės saugos įstatymo pakeitimus Seimui tikimasi pateikti dar rudens sesijoje.

Ministrė sako, kad Vyriausybė jau yra užtikrinusi tinkamą finansavimą reikalingoms saugos priemonėms, šiuo metu vyksta viešieji pirkimai.

„Vyriausybė užtikrino tinkamą finansavimą. Įvertinus visus galimus scenarijus, yra rengiamasi, vykdomi pirkimai, kaip žinia, jų nepadarysi per vieną dieną“, – sakė R. Tamašunienė.

„Suplanuoti 33 pirkimai, 10 iš jų jau įvyko. Kalbame apie įvairias priemones, reikalingas užtikrinti tiek tarnybų veiklą, tiek gyventojams – reikalingą pagalbą“, – pabrėžė ji.

Lietuvos bendrovė „Litgrid“ pirmadienį pranešė gavusi pranešimą iš Baltarusijos elektros perdavimo sistemos operatorės „Belenergo“ apie ketinimus lapkričio 1-10 dieą pradėti gaminti elektrą Astravo AE.