„Laba diena visiems, džiaugiamės, kad domitės šia tema, nes infekcinių ligų kontrolė reikalauja sutelktumo ir atsakingo elgesio“, – SAM konferencijoje kalbėjo ministras Aurelijus Veryga.

„Lietuva yra pasiruošusi tokioms infekcijoms“, – teigė A. Veryga ir pridūrė, kad Lietuva pirmoji pradėjo specialias priemones steigti oro uostuose. Jo teigimu, institucijos yra pasiruošusios ir žino, ką daryti: ir kaip izoliuoti, ir kaip gydyti bei prižiūrėti.

Ministras taip pat žiniasklaidą įspėjo, kad visa informacija bus skelbiama per ministeriją.

„Matydami, kas vyksta pasaulyje ir Europoje, kol kas situacija nėra gerėjanti, ji plinta, šiandien ryte buvo priimtas sprendimas, pasikonsultavus su specialistais jau šeštadienį ir sekmadienį, – kalbėjo viceministras Algirdas Šešelgis. – Reikia kviesti SAM ekstremalių situacijų operacijų centrą.“

Viceministras vylėsi, kad ekstremalių situacijų nebus, tačiau teigė, kad būtina tam pasiruošti.

Laivai, geležinkeliai, automobiliai – kelius, kuriais koronavirusas gali pasiekti Lietuvą, vardijo viceministras, teigdamas, kad reikia veikti ne tik oro uostuose. Kaip tiksliai bus tikrinami, pavyzdžiui, automobiliai, ar bus tikrinami visi pravažiuojantys, atsakė nežinantis, nes tai specialistų darbas.

Beje, jis pridūrė, kad nėra žinių, jog virusas galėtų būti perduotas per siuntas, todėl, bent jau šiandieniais duomenimis, siuntos iš Kinijos nekelia pavojaus.

Jo teigimu, bus jungiamos ir kitos organizacijos, kurios dalyvavo anksčiau organizuotose pratybose, kad „jeigu ir pasitaikytų toks atvejis, jis būtų identifikuotas pačioje pirminėje stadijoje“.

Viceministras pažymėjo, kad bus aiškinamasi, ar gydymo įstaigų darbuotojai yra pasiruošę, ar gydymo įstaigos turi reikiamų priemonių. Jis pridūrė, kad tikrinami ir rezervinių sandėlių pajėgumai.

„Ir mūsų laboratorija jau nuo praėjusios savaitės ėmėsi visų priemonių, kad galėtų šį virusą tirti pas save. Kiek esu informuotas, greičiausiai šiandien ar ryt, vėliausiai poryt turėtų turėti visus regentus, kurie būtiniausi šio viruso ištyrimui“, – tvirtino viceministras.

Specialioje konferencijoje buvo įvardyta, kad į medikus skubiai reikia kreiptis tuo atveju, jei kažkoks artimas žmogus keliavo po Kiniją dviejų savaičių laikotarpyje, o grįžęs pasijuto blogai, jam pakilo temperatūra iki 38 laipsnių ir daugiau, jei jis jaučia panašius į gripą sindromus (kosėja, skauda galvą, apsunkęs kvėpavimas, laužomi kaulai).

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras taip pat yra įsteigęs ir karštąją liniją.

Sveikatos apsaugos ministerija tikina, kad Europoje viruso paplitimo rizika yra žema, o tiesioginės grėsmės Lietuvai kol kas nėra. Pranešama, kad Ekstremalių situacijų operacijų centras artimiausiu metu kreipsis į Valstybės sienos apsaugos tarnybą dėl atvykstančių asmenų žemės transportu bei galimybės jiems suteikti visą reikalingą informaciją.

Kaip informuoja sveikatos specialistai, jau kreiptasi į visas asmens sveikatos priežiūros įstaigas bei greitosios medicinos pagalbos stotis, jos supažindintos su situacija bei rekomendacijomis, kaip nustatyti galimus pavojingos ligos atvejus, taip pat, kaip juos valdyti. SAM informuoja, kad visoms atsakingoms įstaigoms atnaujinta informacija bus teikiama nuolat.

Po Ekstremalių situacijų centro posėdžio taip pat informuota, kad Nacionalinė sveikatos priežiūros laboratorija jau yra ėmusis veiksmų įsigyti reikalingiems reagentams koronavirusui nustatyti. Specialistai praneša, kad jie šalį turėtų pasiekti artimiausiomis dienomis.

Nors Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tikina, kad kol kas Lietuvoje nėra fiksuota viruso šios ligos atvejų, taip pat nėra įtarimų, kad koronavirusas gali būti pasiekęs mūsų šalys, sveikatos specialistai tokiam scenarijui ruošiasi. Kaip anksčiau teigė NVSC atstovė, sveikatos specialistai budi visuose Lietuvos oro uostuose, konsultuoja ne tik iš Kinijos grįžtančius asmenis.

„Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų atvykimo salėse keliautojų nuo sausio 25-osios laukia specialistai, kurie teikia informaciją apie koronavirusą, jo riziką bei Kinijoje keliavusiųjų sveikatos stebėjimo poreikį. Tokios priemonės planuojamos, kol tęsis nepalanki epidemiologinė situacija“, – šeštadienį komentavo NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė. Sveikatos apsaugos specialistai pasaulyje plintant pavojingam virusui visiems rekomenduoja laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, t.y., kosėti ar čiaudėti prisidengus servetėle ar į sulenktos alkūnės vidinę pusę, laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai.

Pasiekė Europą

Kaip DELFI skelbė anksčiau, nors viruso židiniu laikoma Kinijos Hubėjaus provincija, mirtinos ligos atvejai jau fiksuoti ir Australijoje, Japonijoje, Jungtinėse Valstijose, Malaizijoje, Nepale, Pietų Korėjoje, Prancūzijoje, Singapūre, Tailande ir Vietname.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės duomenimis, nuo 2019-12-31 iki 2020-01-26 d. nustatyti ir laboratoriškai patvirtinti 2026 naujo koronaviruso (2019-nCoV) infekcijos atvejai, įskaitant 15 sveikatos priežiūros darbuotojų ir 56 mirusius asmenis. Apie atvejus pranešta iš Kinijos (1 988), Taivano (6), Tailando (5), Australijos (4), Malaizijos (4), Singapūro (4), Prancūzijos (3), Japonijos (3), Pietų Korėjos (3), JAV (2), Vietnamo (2), Kanados (1) ir Nepalo (1). Visi ne Kinijoje užregistruoti atvejai užsikrėtė Kinijoje kelionių metu, išskyrus vieną atvejį Vietname. Tai pirmas viruso perdavimo nuo žmogaus žmogui atvejis už Kinijos ribų.

Koronavirusas

Prancūzijos sveikatos apsaugos ministerija patvirtino duomenis, kad Prancūzijoje fiksuoti trys viruso atvejai.

Atsižvelgiant į užsikrėtusių, bet nebuvusių Uhane, žmonių skaičių, skelbiama, kad infekcija gali būti perduodama nuo žmogaus žmogui, tačiau ši informacija dar tikslinama. PSO praneša, kad dauguma atvejų yra susiję su Uhano turgavietėmis ar bent jau apsilankymu pačiame Uhane, tarp susirgusių yra ir tokių asmenų, kurie nesilankė šiame mieste, tačiau bendravo su sergančiaisiais. Todėl šiuo metu uždaryti du Kinijos miestai – Uhanas ir Huangangas, o sostinėje Pekine atšaukiami renginiai.

Simptomai primena plaučių uždegimą

Užsikrėtusiųjų šiuo virusu simptomai – panašūs. Vargina karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas –požymiai panašūs pneumonijai (plaučių uždegimui) priskiriamiems bruožams. Įtariama, kad virusas pavojingiausias mažiems vaikams, vyresnio amžiaus ar turintiems sveikatos problemų asmenims.

Grįžtantiems iš Kinijos asmenims, kuriems pasireiškė kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai, rekomenduojama kuo skubiau kreiptis į gydytoją (ne vykti tiesiogiai, o informuoti jį telefonu apie pasireiškusius simptomus bei buvusias keliones, vykdyti tolimesnius gydytojo nurodymus), o kelionės orlaiviu metu – informuoti lėktuvo įgulą. Keliautojams rekomenduojama pasiskiepyti nuo sezoninio gripo likus ne mažiau kaip 2 savaitėms iki kelionės. Taip pat specialistai rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į viruso epicentrą.