Ši komisija turėtų rinkti, sisteminti ir įvertinti įrodymus, kurių pagrindu būtų siekiama nubausti asmenis, atsakingus už grubius žmogaus teisių pažeidimus, ypač moterų ir vaikų atžvilgiu, teigė viceministras M. Adomėnas ketvirtadienį dalyvaudamas pasisakė Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos specialiojoje sesijoje, skirtoje blogėjančiai žmogaus teisių padėčiai Irane aptarti, ypač dėl grubiai pažeidžiamų moterų ir vaikų teisių, pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Viceministras pabrėžė, kad tarptautinė bendruomenė negali likti nuošalyje ir turi tinkamai reaguoti į rimtus ir sisteminius žmogaus teisių pažeidimus Irane. „Mirties bausmės taikymas ir neproporcingas jėgos naudojimas prieš taikius protestuotojus yra nepriimtinas, ir mes griežtai smerkiame tokius veiksmus“, – sakė viceministras. Taip pat pasmerktas Irano įsitraukimas į Rusijos karą prieš Ukrainą, tiekiant ginklus valstybei agresorei. Irano valdžios institucijos paragintos įgyvendinti prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus bei susilaikyti nuo smurto tiek savo šalyje, tiek užsienyje.

Anot URM, viceministras akcentavo, kad Lietuva solidarizuojasi su Irano žmonėmis ir palaiko jų siekį naudotis teise į taikius susirinkimus, nuomonės ir saviraiškos laisve bei kitomis pagrindinėmis laisvėmis.

JT Žmogaus teisių taryba, kurios nare Lietuvos Respublika pirmą kartą išrinkta 2022-2024 metų laikotarpiui, šiandien vykusio balsavimo metu įsteigė nepriklausomą tarptautinę faktų nustatymo misiją, kuriai pavedė 2023 m. kovo mėn. sesijoje interaktyvaus dialogo metu informuoti Tarybą apie nustatytus žmogaus teisių pažeidimus Irane, o 2024 m. kovo mėn. Žmogaus teisių tarybos sesijoje pristatyti išsamią ataskaitą atlikto tyrimo pagrindu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją