Lietuvos užsienio reikalų ministerija pritaria 2014 m. lapkričio 24 dieną paskelbtam Europos Sąjungos (ES) vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai Federica Mogherini pareiškimui, kad taip vadinamoji sutartis "pažeidžia Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą, prieštarauja tarptautinės teisės principams ir Rusijos Federacijos tarptautiniams įsipareigojimams, taip pat įsipareigojimams pagal 2008 m. rugpjūčio 12 d. paliaubų susitarimą ir jo įgyvendinimo priemonėms, dėl kurių buvo susitarta 2008 m. rugsėjo 8 dieną.

Lietuva pabrėžia Tarptautinių Ženevos diskusijų svarbą užtikrinant saugumą ir stabilumą regione ir siekiant taikiai išspręsti šį konfliktą.

Kaip ELTA jau buvo pranešusi, lapkričio 24-ąją Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė "strateginės partnerystės" sutartį su Gruzijos Abchazijos regionu, taip dar labiau paaštrindamas santykius su Tbilisiu.

Sutartis sulaukė griežtos kritikos iš NATO ir ES.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas išplatintame pareiškime nurodė, kad vadinamoji sutartis neprisideda prie taikios ir ilgalaikės padėties Gruzijoje sureguliavimo, o Vakarų Aljansas jos nepripažinsiantis.

Anot ES užsienio politikos vadovės F. Mogherini, sutartis pažeidžia Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą bei yra žalinga dabartinėms pastangoms bandant stabilizuoti saugumo padėtį regione.

Gruzijos užsienio reikalų ministrė Tamara Beruchašvili šį žingsnį įvardijo kaip "žingsnį Abchazijos regiono aneksijos link".

Rusija ir Gruzija kovėsi kare 2008 metais dėl Abchazijos ir Pietų Osetijos regiono. Po karo Rusija pripažino Abchaziją ir Pietų Osetiją kaip nepriklausomas šalis.

Sutartis numato "bendrą gynybos ir saugumo erdvę" ir nustato Abchazijos respublikos valstybės sienos apsaugą, įpareigoja Rusiją stiprinti Abchazijos tarptautinius santykius ir prisidėti prie regiono visuotinio pripažinimo.

Gruzijos pareigūnai teigia, kad V. Putinas gali nuspręsti tokią pačią sutartį sudaryti su Pietų Osetija, kuri šiuo metu priklauso nuo Rusijos finansinės ir politinės paramos, nors ir turi mažesnę strateginę ir geografinę svarbą Maskvai nei Abchazija.