Praėjo mėnuo, kai Baltijos šalys, Lenkija, Suomija nebeįsileidžia rusų turistų. Iki šio draudimo per parą į Lietuvą įvažiuodavo iki 2 tūkst. rusų.

„Šiuo metu mes stebime sumažėjusį srautą daugiau nei 50 procentų. Šiuo metu jis sudaro apie 1 tūkst. Rusijos Federacijos piliečių per parą“, – LNK sakė Sienos apsaugos organizavimo valdybos viršininkas Saulius Nekraševičius.

Europos Sąjungos (ES) sienos apsaugos agentūra „Frontex“ skelbia, į kurias Europos šalis nuo vasario 24–osios atvyko daugiausiai Rusijos piliečių. Lietuva yra trečia po Suomijos ir Estijos.

Per 8 karo Ukrainoje mėnesius Rusijos piliečiai Lietuvos sieną kirto daugiau nei trečdalį milijono kartų. Iš jų – 189 tūkst. Rusų atvyko atvyko iš Baltarusijos, 175 tūkst. – iš Kaliningrado. Per tą patį laiką iš Lietuvos išvykusių rusų skaičiai yra mažesni. Į Baltarusiją išvažiavo 164 tūkst. piliečių, į Kaliningradą – 158 tūkst. žmonių.

Remiantis šia „Frontex“ statistika 41 tūkst. į Lietuvą atvykusių Rusijos piliečių atgal į Rusiją negrįžo, bent jau per Lietuvą.

„Ar būtent šis asmuo atvyko ir išvyko – pasakyti negalime“, – sakė S. Nekraševičius.

„Frontex“ duomenimis, iki ribojimų įvedimo Lietuva buvo pirmoje vietoje pagal skirtumą tarp atvykusių ir išvykusių rusų. Iki rugsėjo vidurio kas dvi savaites iš Lietuvos neišvykdavo po beveik 3 tūkst. Rusijos piliečių. Iš Suomijos neišvažiuodavo po tūkstantį, o iš Latvijos, Estijos ir ypač Lenkijos priešingai – statistika rodo, kad rusų ten mažėja. Gerokai daugiau išvažiuoja, o ne atvažiuoja.

„Tam, kad pamatytume, ar vis tik visi Rusijos Federacijos piliečiai, kurie atvyko, ar jie išvyko, reikia turėti bendrą regiono vaizdą“, – LNK kalbėjo Sienos apsaugos organizavimo valdybos viršininkas.

Kokia dalis į Lietuvą atvykusių rusų galėjo likti Lietuvoje, kokia dalis – išvykti į kitas Europos valstybes – nėra aišku.

„Būdai yra, nes sienos, kaip žinia, su ES valstybėmis nėra uždarytos. Rizikas, manau, kad institucijos turi valdyti – nuo Valstybės saugumo departamento (VSD) iki pasienio tarnybos“, – LNK sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Prieš mėnesį įvedus ribojimus padėtis keičiasi. Paskutinėmis savaitėmis Lietuvoje jau panašūs skaičiai rusų atvyksta ir išvyksta. Dažniausiai sieną kerta Kaliningrado tranzito keleiviai.

„Šiek tiek virš tūkstančio žmonių per parą kerta sieną, daugiau nei 500 iš jų yra susiję su Kaliningrado tranzitu“, – sakė Sienos apsaugos organizavimo valdybos viršininkas S. Nekraševičius.

Kita didelė dalis – rusai vilkikų vairuotojai. Dar apie pusantro šimto Rusijos piliečių per parą į Lietuvą atvyksta pasinaudoja draudimo atvykti išimtimis.

„Tai yra nacionalinių vizų turėtojai, leidimo gyventi šalyje turėtojai, tiek šalyje, tiek ir ES. Taip pat Šengeno vizų turėtojai, turintys artimų giminaičių Lietuvoje arba ES“, – LNK teigė Sienos apsaugos organizavimo valdybos viršininkas S. Nekraševičius.

Taigi, per paskutinį mėnesį į Lietuvą įleista apie 30 tūkst. rusų, o dėl draudimo atvykti pramogauti pasienyje apgręžta apie 500 žmonių.

„Paprasčiausiai nevyksta, nerizikuoja, kad neturėtų papildomų išlaidų. Bet nuo apribojimų įvedimo jau būtent dėl šių apribojimų neįleidę daugiau nei 500 Rusijos Federacijos piliečių“, – teigė S. Nekraševičius.

Per paskutines 10 dienų Lietuva neįsileido 3 nuo mobilizacijos bėgusių rusų.

„Lietuva labai aiškiai deklaravo, kad jokių iš Rusijos besitraukiančių dėl mobilizacijos piliečių nepriims, skirtingai nuo kitų valstybių. Tai mes tą politiką esame deklaravę ir jos laikomės“, – LNK sakė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Nuo šios savaitės Rusijos turistų nebeįsileis ir sienos su Rusija neturinti Čekija.

„Nuo spalio 25 dienos Rusijos piliečiai turintys Šengeno vizas turizmo, sporto ar kultūros tikslais, negalės atvykti į Čekijos respubliką. Daugiausiai tai liečia atvykimą per Prahos oro uostą“, – kalbėjo Čekijos užsienio reikalų ministras Jan Ppavsky.

Europa kitų metų gegužę ketina turėti bendrą sistemą, kuri fiksuos per kurią šalį į Europą atvykstama, per kurią – išvykstama.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: