Tačiau kitas ribojančias priemones pavadino žingsniu į priekį, siekiant priversti Maskvą pakeisti politiką Ukrainos atžvilgiu.

D. Grybauskaitė: pavėluota ir nepakankama

Prezidentės Dalios Grybauskaitės vertinimu, sankcijos yra reikalingos, tačiau gerokai pavėluotos ir nepakankamos.

„Naujas ES sankcijas vertinu kaip žingsnį į priekį. Sankcijos yra reikalingos, tačiau gerokai pavėluotos ir nepakankamos. Jos neužkerta kelio parduoti „Mistralį“ Rusijai“, - sakė prezidentė.

Šalies vadovės komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba, diplomatams Briuselyje paskelbus, kad ginklų embargas Rusijai bus taikomas tik būsimiems sandoriams. Toks sprendimas reiškia, kad Prancūzija gali tęsti dviejų Prancūzijos karo laivų „Mistral“ pardavimą Rusijai už daugiau nei milijardą eurų.

Konsultacijose dalyvavęs Lietuvos nuolatinis atstovas ES, ambasadorius Raimundas Karoblis pripažino, kad Lietuva norėjo griežtesnio sprendimo.

„Dėl ginklų embargo yra priimta tik naujiems sandoriams, kurie bus sudaryti nuo šio sprendimo įsigaliojimo. Aišku, tai yra mažiau negu Lietuva norėjo, bet tai yra pirmasis sprendimas, o dėl kitų dalykų, matyt, ir toliau vyks politinės kovos, politiniai procesai“, - sakė R. Karoblis.

Išplėtė asmenų ir įmonių  „juodąjį sąrašą“

Pasak diplomato, ES šalių ambasadoriai taip pat sutarė išplėsti pareigūnų ir įmonių „juodąjį sąrašą“, uždrausti investuoti į svarbius Krymo ekonominius sektorius, sustabdyti prekybą kelių Rusijos bankų akcijomis ir apriboti tam tikrų technologijų pardavimą. R. Karoblio teigimu, sankcijos bus taikomos ir Rusijos nacionaliniam komerciniam bankui.

ES ekonomines sankcijas Rusijai įvedė pirmą kartą. Valstybes nares imtis griežtesnių priemonių paskatino Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofa Rytų Ukrainoje. Vakarai teigia, kad lėktuvą numušė prorusiški separatistai, ginkluotę gavę iš Rusijos.

Labiausiai kirtosi dėl ginklų

Anoniminiai šaltiniai, antradienį dalyvavę ES sankcijų Rusijai svarstyme, nurodo, kad daugiausiai diskusijų sukėlė ribojimai pastarosios gynybos pramonei. Pareigūnai ginčijose, ar draudimai turi būti taikomi tik naujiems susitarimams, ar ir senoms sutartims. Apie tai praneša „EUobserver“.

Rytinės regiono šalys nenorėtų nutraukti iki šiol galiojusių sutarčių - joms reikia atsarginių dalių iš Rusijos savo Sovietų sąjungos laikų orlaiviams ir karinei technikai. Prancūzija taip pat nenorėtų atsisakyti 1,2 mlrd. eurų vertės dviejų „Mistral“ jūrų desanto laivų pardavimo.

Kalbėta apie tai, kaip Europa elgsis Rusijai į sankcijas atsakius galimais importuojamų prekių ribojimais.

Rusijos bankams ir bendrovėms taikomi apribojimai dėl prekybos ES ir JAV kapitalo rinkose sukels problemų dėl kapitalo pritraukimo iš užsienio, todėl kris finansinių ir verslo institucijų akcijų vertė.

Sankcijos turėtų „Rusiją atbaidyti nuo bandymų toliau destabilizuoti Ukrainą ir verčiau ieškoti diplomatinės išeities iš krizės“, - savo pareiškime nurodo Vokietijos kanceliarija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2030)