Du Rusijos piliečius Lietuvos pasieniečiai Vilniaus oro uoste sustabdė ir grąžino atgal gruodžio 15 dieną. Ši istorija nebuvo viešinama, kol penktadienį pareiškimo nepaskelbė Rusijos užsienio reikalų ministerija. Lietuvos diplomatai penktadienio vakarą BNS patvirtino apie šį atvejį.

„Du Rusijos piliečiai , kurie vyko į Lietuvą, buvo neįleisti remiantis Migracijos departamento sprendimu įtraukti juos į sąrašą asmenų, kuriems draudžiama atvykti į šalį. Toks sprendimas priimtas laikantis visų teisinių procedūrų. Jei šie asmenys nesutinka su sprendimu, jį gali skųsti pagal Lietuvos teisės normas“, - BNS penktadienį sakė užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius.

Į Lietuvą buvo neįleisti užsienyje gyvenančių Rusijos tėvynainių teisių gynimo ir paramos fondo atstovai. Šis fondas ne vienus metus yra minimas Lietuvos žvalgybos institucijų ataskaitose kaip Rusijos politikos įrankis kurti neigiamą Lietuvos įvaizdį ir skatinti įtampą tarp tautinių mažumų.

Rusijos URM atstovė spaudai Marija Zacharova, penktadienį paviešinusi šį atvejį, išsakė „apgailestavimą“, kad, jos teigimu, „užsiciklinusi rusofobijoje Lietuvos valdžia itin liguistai priima rusiškų nevyriausybinių organizacijų atstovų kontaktus su tėvynainiais“.

„Eilinis antirusiškas Vilniaus išsišokimas, be abejonės, atsilieps ir taip nekokiai Rusijos ir Lietuvos santykių būklei ir neliks be atitinkamo atsakymo“, - sakė Rusijos URM atstovė spaudai.

Diplomatės teigimu, Rusijos piliečiai vyko į konferenciją vietos rusakalbių organizacijų kvietimu.

Priešo įvaizdžio kūrimas

Lietuvos žvalgybos institucijų 2015 metų ataskaitoje teigiama, kad Rusijos užsienio reikalų ministerijos ir jai pavaldžios federalinės agentūros „Rossotrudničestvo“ įsteigtas Užsienyje gyvenančių Rusijos tėvynainių teisių gynimo ir paramos fondas finansavo dvi Lietuvoje veikiančias organizacijas – Pagrindinių teisių gynimo ir tyrimo centrą ir Nepriklausomą žmogaus teisių centrą.

Anot ataskaitos, šių organizacijų nariai tarptautiniuose renginuose kaltino Lietuvą pažeidinėjant tautinių bendruomenių teises, dalyvavo prieš JAV ir NATO nukreiptose prorusiškose propagandinėse akcijose.

„Kaltinimais pažeidinėjant Rusijos tėvynainių teises Kremliaus propagandoje efektyviai pasinaudota Lietuvos, kaip priešo, įvaizdžiui formuoti Rusijos visuomenėje ir rusiškame informaciniame lauke esančiose Lietuvos rusų bei lenkų bendruomenėse. Tai padeda išlaikyti agresyvios Rusijos politikos palaikymą Rusijos visuomenėje ir trukdyti sėkmingą Lietuvos tautinių bendruomenių integraciją“, - rašoma viešoje ataskaitoje.

Politologas Nerijus Maliukevičius BNS sakė, kad tėvynainių organizacijos ir „rusų pasaulio“ koncepcija yra Kremliaus užsienio politikos dalis. Jo teigimu, šios organizacijos įtaka Lietuvos rusų bendruomenei yra ribota, bet „minkštosios galios“ įrankiai po intervencijos Ukrainoje taikomi vis agresyviau.

„Šita organizacija yra vienas iš tokių įrankių. Po agresijos Ukrainoje šie švelniosios galios įrankiai tampa nebe tokie švelnūs, o vis agresyvesni ir provokatyvesni, todėl nieko keisto, kad šių organizacijų veikėjų mes neįsileidžiam. Aš nelaikyčiau šios organizacijos įtakos didele, ji ryškesnė Estijoje ir Latvijoje, bet esame bendro regiono dalis“, - sakė politikos ekspertas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (739)