„Prezidentės nuomone, Austrijos skuba, paleidžiant Sausio 13-osios bylos įtariamąjį - politiškai nepateisinamas veiksmas, kuris kompromituoja Europos šalių bendradarbiavimą teisėsaugos srityje“, - spaudos konferencijoje po susitikimo su URM ir Generalinės prokuratūros atstovais kalbėjo prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė.

D. Grybauskaitė įpareigojo užsienio reikalų bei teisingumo ministrus, šiuo metu viešinčius Briuselyje, apie Austrijos poelgį informuoti ES Bendrųjų reikalų ir teisingumo tarybas.

Anot D. Ulbinaitės, prezidentė taip pat įpareigojo Lietuvos diplomatus įteikti austrams notą dėl M. Golovatovo paleidimo aplinkybių bei atšaukti Lietuvos ambasadorių Vienoje konsultacijoms.
Giedrius Puodžiūnas

URM: tikėtina, kad M. Golovatovo paleidimas yra politizuotas

Užsienio reikalų viceministrė Asta Skaisgirytė Liauškienė žurnalistams teigė, kad Austrijos laikinajam atstovui Lietuvoje bus įteikta nota su prašymu paaiškinti „tokio skuboto atsakingų institucijų sprendimo motyvus ir aplinkybes“.

Ji taip pat patvirtino, kad Lietuvos ambasadorius Vienoje artimiausiu metu bus atšauktas konsultacijoms.

„Tikimės iš Austrijos solidarumo. Pirmiausiai – solidarumo. Ir tų pačių Europos Sąjungos vertybių pripažinimo“, - kalbėjo A. Skaisgirytė Liauškienė.

Pasak jos, „neatmestina“, kad M. Golovatovo paleidimas turėjo politinių motyvų.

D. Valys: M. Golovatovas veikiausiai bus teisiamas jam nedalyvaujant

Andrius Nevera, Darius Valys, Dalia Grybauskaitė
Generalinis prokuroras D. Valys neslėpė nuostabos bei sutrikimo dėl tokio posūkio sausio 13-osios byloje.

„Šiandieną pasirašiau kreipimąsi į Austrijos teisingumo ministrą, klausdamas, kokių duomenų trūko sprendžiant M. Golovatovo laikino sulaikymo pratęsimo klausimą. Taip pat paklausiau, kodėl nesikreipta papildomų duomenų į Generalinę prokuratūrą, kokiomis normomis vadovaujantis priimtas sprendimas paleisti M. Golovatovą ir kas tokį sprendimą priėmė“, - kalbėjo Generalinės prokuratūros vadovas.

Pasak jo, prokurorai darė viską, kad austrų institucijos turėtų visą reikalingą informaciją dėl M. Golovatovo sulaikymo. Tuo tarpu Austrijos pareigūnai esą sprendimą priėmė nesuvokiamai skubotai.

„Išlaikėme visas normas, numatytas tarptautinėse sutartyse dėl ekstradicijos. (...) Manau, kad austrai turėjo spręsti ekstradicijos klausimą. Apie (teisės – DELFI) pažeidimus gal kiek anksti kalbėti, norėtųsi sulaukti atsakymo į šiandien mano pateiktą raštą, - kalbėjo D. Valys. –

Prokuroras pateikė visą M. Golovatovo sulaikymo chronologiją. Esą austrai pirmiausiai paprašė Europos arešto orderio vertimo į vokiečių kalbą, penktadienį pareikalavo „sukonkretinti įtarimo turinį“. „Taip buvo ir padaryta“, - sakė D. Valys, pabrėždamas, kad austrai visus prašytus dokumentus turėjo penktadienį, iki 16 val. Lietuvos laiku.

D. Valys taip pat atskleidė, kuo kaltinamas M. Golovatovas. Europos arešto orderyje jam pateikiami kaltinimai padarius nusikaltimus žmogiškumui. Generalinis prokuroras neslėpė, kad įtariamąjį veikiausiai teks teisti už akių.

„Kaip ir dėl visų kitų likusių įtariamųjų, yra galimybė (...) organizuoti teisminį nagrinėjimą kaltinamiesiems nedalyvaujant. Būtent į tokį procesą, manau, ir orientuojamės“, - sakė D. Valys.

Paklaustas, ar austrų elgesys vertintinas kaip tarptautinės teisės pažeidimas, jis pirmiausiai akcentavo stebėtiną skubą paleisti M. Golovatovą gerokai lenkiant net minimalius sulaikymo terminus.

„Manau, kad sprendimas buvo priimtas pernelyg greitai. Manau, kad bent jau 48 valandas tikrai galėjo jie laikyti įtariamąjį. O tarptautinės sutartys leidžia tai daryti ir ilgiau – iki 18 parų ar netgi iki 40”, - sakė D. Valys.

Anot jo, M. Golovatovas buvo sulaikytas Vienos policijoje, vėliau – nuvežtas į vietos kalėjimą. Iš ten jis ir buvo paleistas nepraėjus nė 48 valandoms nuo sulaikymo.

Pagal Lietuvoje išduotą Europos arešto orderį M. Golovatovas Austrijos sostinėje Vienoje buvo sulaikytas ketvirtadienį. Apie jo sulaikymą, neatskleisdama įtariamojo pavardės, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Tačiau džiugios žinios dėl Sausio 13-osios bylos tyrimo netruko virsti šoku. Šeštadienį Rusijos žiniasklaida jau trimitavo apie įtariamojo paleidimą. Vos apie parą sulaikytas išbuvęs M. Golovatovas savaitgalį ilsėjosi Maskvoje ir dalijo interviu apie neva niekuo nepagrįstą jo sulaikymą.

Dėl M.Golovatovo paleidimo Austrijai įteikta nota

Dėl sprendimo skubiai paleisti Sausio 13-osios bylos įtariamąjį buvusį KGB karininką Michailą Golovatovą Austrijos laikinajam patikėtiniui Josefui Sigmundui pirmadienį Vilniuje įteikta nota.

Į Užsienio reikalų ministeriją iškviestas Austrijos ambasados atstovas tikino, kad sprendimas paleisti įtariamąjį nebuvo politinis.

"Be abejo, tai nebuvo politinis sprendimas, tai buvo tik teisinis sprendimas", - žurnalistams sakė J.Sigmundas.

Diplomatui buvo įteikta ne tik nota, bet ir knyga apie Sausio 13-ąją "Lithuania. 1991.01.13".

J.Sigmundas sakė neturįs jokios papildomos informacijos ir žinantis tik tai, kad paskelbta Lietuvos ir Austrijos žiniasklaidoje.