„Vasariški orai palaipsniui įsibėgėja. Aukštuminis slėnis, laikęsis virš Rytų Europos beveik du mėnesius (nuo balandžio antro dešimtadienio) ir lėmęs vėsius pavasario orus Lietuvoje, dalyje Rytų ir Vidurio Europos, pildosi. Todėl numatoma, kad keisis oro pernašos kryptis virš Lietuvos: iš vyraujančios šiaurės ir šiaurės vakarų, į rytų ir pietryčių (bent jau artimiausias dešimt dienų).

O tai reiškia, kad virš Baltijos šalių laikysis žemyninės oro masės, kurios šiuo metu laiku yra gerokai šiltesnės už jūrinės kilmės oro mases. Džiugina ir vis dažniau pasikartojančios trumpos liūtys, kurios šiuo metų laiku labai reikalingos sparčiam augmenijos vystymuisi ir, aišku, dirvos drėgmės bei upių vandeningumo atstatymui. Žinoma, liūtys yra labiau vietinio pobūdžio, todėl visų rajonų reikalingas lietus nepasiekia“, – teigia Vilniaus Universiteto (VU) Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas Gintautas Stankūnavičius.

Kaip savo kassavaitinėje pasaulio orų apžvalgoje ir prognozėse teigia G. Stankūnavičius, lietaus maratonas Lietuvoje prasidės jau šiąnakt.

„Į Lietuvą iš Pietvakarių Europos šiąnakt atslinks frontinė banga, kuri atneš lietų į visą Lietuvos teritoriją, daugiausia rytinėje ir vakarinėje Lietuvos dalyje. Tačiau po lietaus orai neatvės, bet ir toliau šils, šilumos bus mažiau tik pajūryje. Atmosferos frontai ir drėgnos oro masės slinkdamos iš pietų lems šiltus su liūtimis orus beveik visą kitą savaitę“, – teigia G. Stankūnavičius.

Meteorologas turi džiugių žinių, termometrų stulpeliai atrodys tikrai vasariškai.

„Savaitgalį dienos oro temperatūra kils virš 20 °C, o kitą savaitę virš 25 °C, ypač padidės nakties oro temperatūra (šiltos oro masės požymis), kuri sieks 10-15 °C šilumos“, – prognozėmis dalinasi jis.

Tiesa, pasak mokslininko, nereikėtų skubėti džiūgauti vasariškais karščiais ir viltis, kad jie užsibus ilgam.

„Kitą savaitgalį sustiprės anticiklonas virš Skandinavijos ir orai visame Baltijos regione vėl taps sausesni ir vėsesni. Pasikeitė ir ilgalaikės orų prognozės. Šiuo metu prognozuojama, kad likusi birželio mėnesio dalis bus bent 0.5–1.0 °C šiltesnė už daugiametę temperatūrą“, – rašo G. Stankūnavičius.

Apie tai, kokie orų pokyčiai laukia kitų šalių, galite skaityti platesnėje G. Stankūnavičiaus apžvalgoje.