Pagal sutartį, Lietuvai perduodamos patalpos Romos centre esančiuose "Blumenstihl" rūmuose. Jos neatlygintai suteikiamos kaip kompensacija už diplomatinės atstovybės pastatą "Villa Lituania", kuriame nuo sovietų okupacijos iki šiol šeimininkauja rusų diplomatai.

"Šis klausimas trunka daugiau kaip 70 metų. Tai istorinis momentas, jis labai nostalgiškas, subtilus ir jautrus", - po sutarties pasirašymo sakė ministras Linas Linkevičius.

Jo teigimu, rastas sprendimas priimtinas abiem šalims. "Sugebėjome išspręsti klausimą taip, kad galėtume "Villa Lituania" dvasią perkelti dabar į naujas puikias patalpas ir toliau dirbti jau neeikvojant jėgų deryboms", - kalbėjo L.Linkevičius.

Italijos ministras Giulio Terzi pabrėžė tiek simbolinę, tiek praktinę surasto sprendimo reikšmę.

"Šiandien yra labai svarbi mūsų dvišaliams santykiams, abiem šalims - Italijai ir Lietuvai - diena(...). Taip, šio klausimo sprendimas užėmė labai daug laiko, bet jį išsprendėme labai tinkamu momentu - prieš pat Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos (ES) Tarybai", - sakė ministras.

"Italijos Vyriausybė ieškojo tokių patalpų ir tokios vietos, kuri būti ne prastesnė, o gal net geresnė negu tos patalpos, kurias Lietuva turėjo mūsų šalyje prieš karą", - teigė jis.

Pagal sutartį, garsaus italų architekto Luca Carimini XIX amžiaus pabaigoje projektuotuose rūmuose Lietuvai atitenka visas beveik 700 kvadratinių metrų ploto ketvirtasis aukštas. Beveik 9 mln. eurų vertės patalpos Lietuvai perleidžiamos 99 metams neatlygintinai naudotis su galimybe 2112 metais šį laikotarpį pratęsti.

Pasak L.Linkevičiaus, rinkoje patalpų nuoma kainuotų apie 40-50 tūkst. eurų per mėnesį.

"Laikau tai labai geru derybų rezultatu, pasiūlymu iš Italijos vyriausybės", - sakė ministras.

Susitarimą dar turės patvirtinti Lietuvos Vyriausybė ir ratifikuoti Italijos parlamentas.