„Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba nuolat konsultuoja be tėvų globos likusių užsienyje vaikų artimuosius

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (toliau – Tarnyba) nuolat konsultuoja tėvus ir vaikų artimuosius, kada nepilnamečiai Lietuvos Respublikos piliečiai neteisėtai išvežami ar laikomi užsienio valstybėse“, - rašoma pranešime spaudai.

Vaiko teisių apsaugos tarnyba taip pat informuoja, kad dėl į Norvegiją sugrąžinto berniuko jau sausio 29 d. buvo gautas pranešimas iš mažylio močiutės.

„Informuojame, kad šių metų sausio 29 d. Tarnyba gavo nepilnamečio močiutės pranešimą dėl galimai neteisėto jos anūko laikymo Švedijoje. Tarnyba, gavusi minėtą pranešimą, nuolat palaikė ir palaiko ryšį su berniuko mama ir artimaisiais“, - praneša Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Anot pranešimo, Tarnyba teikia berniuko mamai ir močiutei konsultacijas dėl tolimesnių galimų teisinių veiksmų ir priemonių, padeda parengti atitinkamus dokumentus užsienio valstybių kompetentingoms institucijoms.

Dėl šio berniuko Lietuva į Norvegijos institucijas jau kreipėsi praėjusiais metais, siekdama išsiaiškinti galimybes motinai susigrąžinti vaiką, tačiau atsakymas nebuvo gautas.

„Tarnyba dar pernai, spalio 31 d. savo iniciatyva kreipėsi į Norvegijos instituciją su prašymu pateikti informaciją apie padėtį bei galimus veiksmus, siekiant susigrąžinti vaiką. Atsakymas į šį pranešimą nebuvo gautas.“

Lietuvos Vaiko teisių apsaugos tarnyba taip pat kreipėsi į Švedijos ir Norvegijos kompetentingas institucijas, siekdama išsiaiškinti, kodėl Lietuva nebuvo informuota apie Švedijoje surastą be tėvų globos likusį nepilnametį Lietuvos Respublikos pilietį.

Anot pranešimo, atsakymo į šiuos prašymus Tarnyba kol kas negavo.

Lietuvos vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba glaudžiai bendradarbiauja su Užsienio reikalų ministerija bei Lietuvos Respublikos ambasadomis Švedijoje ir Norvegijoje.

Pernai 25 vaikai, Lietuvos Respublikos piliečiai buvo sugrąžinti į Lietuvą artimųjų globai, iš jų 23 – iš Jungtinės Karalystės, 1 – iš Ispanijos ir 1 – iš Suomijos.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba primena, kad iškilus klausimams dėl be tėvų globos likusių užsienyje vaikų reikia kreiptis telefonu (8 5) 231 0928 arba el. paštu info@vaikoteises.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (797)