Apdovanojimai, kuriems iš viso pateikti 48 kandidatai iš 18 šalių, įteikti keturiose kategorijose: verslo ir vadybos, mokslo ir technologijų, meno ir kultūros bei už viso gyvenimo pasiekimus. Renginyje dalyvavo ir dalyvius sveikino prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Mokslo ir technologijų kategorijoje už indėlį į aplinkos išsaugojimą pagerbta antropologė Birutė Galdikas. B. Galdikas prieš daugiau kaip 40 metų Indonezijoje įkūrė orangutangų stebėjimo centrą, vėliau įsteigė fondą Los Andžele. Ji yra Indonezijos, JAV ir kitų tarptautinių mokslo draugijų narė. Apie B. Galdikas gyvenimą, mokslinę veiklą išleistos šešios knygos, sukurti dokumentiniai filmai Indonezijoje, Japonijoje, JAV, Prancūzijoje, Italijoje, Australijoje.

Šioje kategorijoje apdovanojimais taip pat įvertinti Kanados Queens universiteto organinės chemijos specialistas, mokslininkas Viktoras Sniečkus bei lietuvių kilmės NASA astronautas Jospehas Karolis Bo Bobko. V. Sniečkus lietuvių mokslininkams padeda megzti tarptautinius ryšius, Lietuvoje yra surengęs keletą tarptautinių konferencijų, kuriose paskaitas skaitė ir Nobelio premijos laureatai. J. K. Bo Bobko yra įtrauktas į JAV astronautų šlovės galeriją ir apdovanotas už išskirtinę tarnybą, 2011 m. lankėsi senelių gimtinėje Kėdainiuose bei savo asmeninę patirtį pristatė tarptautinėje konferencijoje Lietuvoje.

Verslo ir vadybos kategorijoje laureatais tapo tarptautinės bendrovės „Glencore International“ vadovas Ivanas GlasenbergasPAR, populiariausios pasaulyje atviros mobiliųjų žaidimų ir programėlių platinimo platformos „Get Jar“ įkūrėjas ir vadovas Ilja Laursas bei Kolumbijos politikas, matematika, visuomenės veikėjas Antanas Mockus. Jie įvertinti už verslo inovacijas, lyderystę, sėkmingą vadovavimą ir valdymą bei finansinę sėkmę.

Už sėkmingą veiklą meno ir kultūros srityje apdovanota rašytoja iš JAV Rūta Šepetys, savo bestseleriu tapusioje knygoje „Tarp pilkų debesų“ pasakojusi lietuvių tremties į Sibirą istoriją. Pristatydama savo romaną Lietuvoje, rašytoja atvyko su leidėjų milžinės „Penguin Books“ atstovais ir lig šiol lietuvių autoriams padeda užmegzti ryšius su užsienio leidyklomis. Apdovanojimais įvertinti ir vienas geriausių nūdienos iliustratorių, menininkas Ray Bartkus, lietuvių kilmės architektas iš Italijos Massimiliano Fuksas, pripažįstamas kaip vienas geriausių architektų pasaulyje bei prisidėjęs prie Guggenheimo muziejaus Vilniuje projekto sukūrimo.

Viso gyvenimo pasiekimų apdovanojimais pagerbti trys aktyvią tarptautinę profesinę karjerą padarę lietuviai, ne tik garsinantys Lietuvos vardą, bet ir parodę, kaip ryšys su Lietuva padeda šalies plėtrai, konkurencingumui didinti. Tai Kalifornijos universiteto profesorius, mokslininkas, informatikas Algirdas Avižienis, nuolat savo tarptautinę patirtį perteikdavęs lietuvių mokslininkams. Avangardinio kino pradininkas Jonas Mekas įvertintas už naujų meno formų lyderystę pasaulyje, o verslininkas ir filantropas dr. Juozas Kazickas pagerbtas už indėlį į Lietuvos ekonomiką ir labdaros tradicijų stiprinimą.

B.Galdiko planus sugriovė nežinomas vabalas

Į iškilmes atvykusiam A. Avižieniui apdovanojimą įteikė prezidentė D. Grybauskaitė. Tiesiai iš oro uosto į renginį atskubėjęs A. Avižienis sakė, kad Prezidentūroje pamiršo 16 val. trukusią kelionę iš Kalifornijos.

„Apdovanojimas reiškia labai daug dėl to, kad skiriamas jaunos kartos, kuri iš mūsų paveldi atsakomybę už Lietuvos ateitį. Ji gali pažiūrėti į mano darbus ir jos įvertinimas man labai malonus. Jaučiuosi puikiai – nors 16 valandų išsėdėjau lėktuve, atrodo, lyg kelionės nebūtų buvę“, - kalbėjo A. Avižienis.

Daugiau apdovanotųjų į Lietuvą neatvyko, tačiau renginio dalyviai išvydo jų vaizdo sveikinimus. „Turime labiau gerbti lietuvius, kurie yra pasaulinio masto“, - vaido įraše kalbėjo J. Mekas.

Į Vilnių atvykti planavusi ir jau bilietus turėjusi B. Galdikas turėjo planus pakeisti dėl ligos. Pasirodo, garsiai mokslininkei Indonezijoje įkando JAV gydytojams nežinomas vabalas. Šiuo metu B. Galdikas gydosi ligoninėje JAV. Apdovanojimą atsiėmusi B. Galdikas atstovė perdavė mokslininkės žinią: 2013 m. vasarą ji laukia savanorių, norinčių kelias savaites dalyvauti ekspedicijoje Borneo saloje.

J.Kazickas – Pasaulio lietuvis

Apdovanojimų vakaro metu paskelbtas ir „Pasaulio lietuvis 2012”, kurį iš 9 nominantų, išsiskyrusių savo nuveiktais darbais ir Lietuvos garsinimu, rinko DELFI skaitytojai. DELFI direktorius Aleksandras Česnavičius paskelbė, kad nugalėtoju tapo dr. J. Kazickas.

„DELFI, būdamas pagrindinis naujienų portalas Lietuvoje, džiaugiasi galėdamas prisidėti prie užsienio lietuvių garsinimo, parodymo, kad turime tiek daug pasiekusių. Jie – puikūs neformalūs Lietuvos ambasadoriai pasaulyje“, - kalbėjo A. Česnavičius.

„Globalios Lietuvos apdovanojimuose 2012“ Vilniuje dalyvavo užsienyje dirbantys savo sričių profesionalai iš Honkongo, JAV, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos, Švedijos, Belgijos, Nyderlandų, Danijos, Ukrainos. Užsienio lietuvių pasiekimus pagerbė ir Didžiosios Britanijos ambasadorius Lietuvoje Davidas Huntas, Lietuvoje veikiančių tarptautinių kompanijų vadovai bei profesionalai, dirbantys garsiausiose pasaulinėse finansų ir tarptautinėse institucijose, tokiose kaip „JP Morgan“, „Abbot International“, Pasaulio bankas, „Barclays“ bei mokslinės karjeros siekiantys lyderiaujančiose pasaulio aukštosiose mokyklose INSEAD, Kembridžo, Oksfordo ir Masačiuseco technologijų universitetuose.

Apdovanojimus inicijuojanti organizacija GLL | Global Lithuanian Leaders stiprina Lietuvos verslo ir ekonomikos tarptautines pozicijas, vysto globaliai veikiančių profesionalų, siejančių save su Lietuva (užsienio lietuviai, lietuvių kilmės ar besidomintys Lietuva žmonės) tinklą.

DELFI portale buvo galima stebėti tiesioginę renginio transliaciją.