Neįleido nepageidaujamų svečių

Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisija ne tik pripažino, kad V. Titovas pasielgė neetiškai, rekomendavo jam viešai atsiprašyti, bet ir nusprendė kreiptis į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, kad ji ištirtų šį atvejį.

Į Etikos komisiją Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas kreipėsi, kai portale DELFI buvo publikuotas straipsnis apie tai, kaip iš Lietuvos išprašyti trys Latvijos piliečiai, kurie yra įtraukti į nepageidaujamų Lietuvoje asmenų sąrašą.

Jie buvo pakviesti į rugpjūčio pabaigoje vykusį forumą „Etnonacionalizmas – grėsmė saugumui ir stabilumui pasaulyje“.

„Jei iš valstybės ištremia žmones, kurie kovoja su fašizmu, nacizmu, vadinasi, tokia valstybė yra fašistinė“, – tąkart DELFI portalui teigė Klaipėdos miesto tarybos narys V. Titovas.

Iš Lietuvos pasieniečiai išlydėjo tris svečius iš Latvijos – europarlamentarės Tatjanos Ždanok padėjėją Aleksandrą Kuzminsą, anot forumo organizatorių, labai žinomą antifašistą Josifą Koreną ir istoriku, kuris siekia išsaugoti pasaulinių karų aukų atminimą, pristatomą Aleksandrą Ržavinsą. Raštuose, kuriuos gavo svečiai iš Latvijos, nurodoma, kad jiems „vadovaujantis 2004 m. balandžio 29 d. LR įstatymu „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ 133 straipsnio 2 (1) dalies nuostatomis, draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką. Draudimas atvykti galioja iki 2020 m. rugpjūčio 20 d. Pažymime, kad užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką, nacionalinį sąrašą sudaro, tvarko, ir duomenis iš šio sąrašo centrinei Šengeno informacinei sistemai teikia Migracijos departamentas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka.“

Į tokį sąrašą patenka asmenys, kurių buvimas Lietuvoje gali kelti grėsmę valstybės saugumui ar viešajai tvarkai.

Ir šokiravo, ir papiktino

„Mane ir daugelį klaipėdiečių šokiravo toks V. Titovo pasisakymas. Manau, kad kitaip ir negalėjo būti, nes jis nuskambėjo iš politiko, tos pačios valstybės piliečio lūpų. Pasisakymas šokiravo ir papiktino. Manau, kad mano kreipimasis į Etikos komisą yra argumentuotas ir logiškas. Tokie pareiškimai, kurie kelia tam tikras abejones dėl valstybės orientacijos, verti rimto nagrinėjimo.
Politikai turi teisę išsakyti savo poziciją, tačiau reikia suvokti, kad už savo žodžius reikia atsakyti. Tokie epitetai nedaro garbės valstybei ir jos piliečiui. Manau, kad klausimas yra gerokai sudėtingesnis ir pavojų yra gerokai daugiau, todėl neužteks tik pasikalbėjimo ir pagrūmojimo piršteliu. Gyvename sudėtingais laikas ir kiekviena kibirkštėlė gali atlikti nepageidaujamus veiksmus“, – į Etikos komisiją trečiadienį vykusiame jos posėdyje kreipėsi V. Grubliauskas.

V. Titovas replikavo, jog meras pasielgė kaip politikos naujokas, nes esą tiki tuo, kas rašoma žiniasklaidoje. Be to, jis esą tikėjosi, kad meras padės parašyti raštą vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui, kad jis paaiškintų, kodėl trys Latvijos piliečiai nebuvo įleisti Lietuvą, nes esą tokiais veiksmais valstybės garbė buvo suteršta.

Klausė apie žaliuosius žmogeliukus

„Atvažiavo gerbiami žmonės, antifašistai, nesuprantu, kokią jie grėsmę kelia Lietuvai. Tikrai pasakiau, jei valstybė ištremia tokius žmones, vadinasi, ji yra fašistinė. Pasakiau taip hipotetiškai, pasvarstymui. Tai buvo mano nuomonė, kaip mes atrodysime?“ – savo skandalingųjų žodžių nė nebandė išsiginti V. Titovas.

„Pavadinti Lietuvą fašistine valstybę reiškia negerbti Konstitucijos, kurioje parašyti, jog Lietuva yra demokratinė respublika“, – konstatavo Etikos komisijos pirmininkė Aldona Staponkienė.

Kiti komisijos nariai netramdė emocijų. „Esu Lietuvos patriotas ir tokie V. Titovo žodžiai mane asmeniškai įžeidė. Man kyla klausimas: jei Lietuvoje pasirodytų vadinamieji žali žmogeliukai, kurioje pusėje, Viačeslavai, būtumėte? Ar tų lietuvių, kurie stumia žalius žmogeliukus lauk, ar priešingoje pusėje?“ – klausė Etikos komisijos narys seniūnaitis Aurimas Mockus.

V. Titovas patikino, jog būtų tų žmonių pusėje, kurie čia gyvena. „Aš ginu mūsų valstybės interesus, nes kaip mes atrodysime po tokio įvykio, kas padarė tokią provokaciją? – savo kaltės neįžvelgė V. Titovas.

V. Titovas: „Tai, ką padarėte, galima pavadinti nacionalizmu“

Tačiau Etikos komisijos nariai jam sudėliojo faktus, jog per pastaruosius kelerius metus viešoje erdvėje pasirodė ne vienas straipsnis, kuriame rašoma, jog V. Titovas kursto tautinę nesantaiką.

„Galimai ir Konstituciją pažeidei, kai Lietuvą pavadinai fašistine valstybe. Matau, kad jau yra sistema, o tai jau – kryptingas darbas, todėl šiandien mes po pirštus pažiūrėti negalime, reikia reaguoti labai rimtai“, – kalbėjo Etikos komisijos narys Laisvūnas Kavaliauskas.

Etikos komisijos pirmininkė A. Staponkienė taip pat konstatavo, jog V. Titovas savo pareiškimu galimai diskreditavo Lietuvos valstybę, nes galimai skleidė fašistines nuostatas. „Savo, kaip miesto tarybos nario priesaika, jūs įsipareigojote elgtis kitaip“, – priminė A. Staponkienė.

Todėl Etikos komisija balsų dauguma pripažino, jog V. Titovas pasielgė neetiškai, rekomendavo jam viešai atsiprašyti už savo žodžius. Be to, nuspręsta kreiptis į Klaipėdos apygardos prokuratūra, kuri imtųsi tyrimo, ar V. Titovas nepadarė nusikaltimo.

„Kai prokurorai atliks tyrimą, tada galėsime imtis tolimesnių veiksmų“, – teigė A. Staponkienė.

„Tai, ką dabar padarėte, yra laisvo žodžio ribojimas, o tai irgi galima pavadinti nacionalizmu“, – išgirdęs verdiktą pareiškė V. Titovas.