Tai BNS trečiadienį sakė tarptautinį bendradarbiavimą kuruojantis Krašto apsaugos ministerijos sekretorius Renatas Norkus.

Jo teigimu, Lietuva rugsėjo pradžioje nusiuntė NATO laišką, patvirtinantį ketinimus dalyvauti vadinamoje "C-17 iniciatyvoje", prie kurios taip pat prisijungė Latvija, Estija, Lenkija, Danija, Nyderlandai, Čekija, Italija, Slovakija, Slovėnija, Bulgarija, Rumunija ir JAV.

"Šio projekto principas - bendromis išgalėmis įsigyjama iki 4 strateginių transporto lėktuvų. Įsigijimo kaštai padalijami iš galimų eksploatacijos valandų skaičiaus, ir kiekviena šalis gauna savo kvotą", - BNS pasakojo R.Norkus.

Pasak sekretoriaus, preliminariais skaičiavimais, pradedant nuo 2009 metų, kai planuojama įsigyti lėktuvus, metinis Lietuvos įnašas į projektą galėtų siekti maždaug 1 mln. eurų (3,45 mln. litų), o Lietuvai nustatyta kvota būtų 45 skrydžio valandos per metus.

"Lietuva remia požiūrį, jog NATO problemas, tokias, kaip lėktuvų strateginiam karių ir krovinių pergabenimui trūkumas, reikia spręsti kolektyvinėmis priemonėmis", - sakė R.Norkus. Jis pabrėžė, kad iš lėktuvų įsigijimo ir naudojimo projekto, kurį dar teks suderinti, tikimasi maksimalaus lankstumo.

"Mes sieksime, kad nepanaudotomis kvotomis galima būtų dalintis su kitomis šalimis, arba jas skirti kaip nacionalinį indėlį į NATO Reagavimo pajėgas, pagalbos operacijas stichinių nelaimių atvejais", - sakė R.Norkus.

Jo teigimu, "C-17 iniciatyvą" netiesiogiai galima susieti su NATO sankcionuota Baltijos šalių oro policijos misija, nes "kolektyvinio požiūrio į mūsų problemą galima tikėtis tik tuomet, kai mes patys prisidedame prie problemų sprendimo".

Lietuvos kariuomenė šiemet su Italijos bendrove "Alenia Aeronautica S.p.A." pasirašė sutartį dėl trijų taktinių transporto lėktuvų "C-27J Spartan" įsigijimo už 75 mln. eurų (258,75 mln. litų). Naujieji lėktuvai, pakeisiantys tris senus sovietinės gamybos orlaivius, užtikrina galimybę aprūpinti kariuomenės misijų poreikius.

Strateginių transporto lėktuvų, tokių, kaip "C-17 Globemaster", "C-5 Galaxy", laivynus turi tik JAV ir Didžioji Britanija. Šių pajėgumu nepakanka NATO pajėgų perdislokavimui į tarptautines operacijas, tokias kaip Afganistane, todėl NATO sudarė strateginio transportavimo oru sutartį su Ukraina, turinčia lėktuvų "An-124 Ruslan". Kelios NATO sąjungininkės dalyvauja Europos gynybos pramonės koncerno EADS kuriamo strateginio transporto lėktuvo "A-400" projekte.