Praėjusią savaitę posėdžiavusi Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sutarė imtis kelių didelių tyrimų, patvirtino šios komisijos pirmininkas Emanuelis Zingeris.

Komisijos pirmininkas pasakojo, kad dar iki karo Alfredo Rosenbergo štabas tyrinėjo žydų organizacijose, bibliotekose, muziejuose sukauptas retenybes ir sudarinėjo jų sąrašus. „Todėl užsakėme papildomus tyrimus, juos atlieka ne tik užsienio specialistai, bet ir lietuvių tyrinėtojai. Manau, kreipsimės ir į Vokietijos vyriausybę su paklausimu, nes abejonių dėl to negali būti“, - sakė E. Zingeris.

E. Zingeris minėjo Nojaus Feigelmano knygoje „Lietuvos inkunabulai“ įvardytas retenybes iš Mato Strašūno viešosios žydų bibliotekos Vilniuje.

„Yra aiškios nuorodos, kad šioje bibliotekoje buvo 4 inkunabulai hebrajų kalba, juos vokiečiai išsivežė. Inkunabulai išspausdinti 1475 metais viename Italijos mieste. Jų vertė yra neįkainojama“, – kalbėjo jis.

E. Zingerio vadovaujamos komisijos darbą 2012-ųjų rudenį savo dekretu atnaujino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Po 8 metų pertraukos komisija į pirmą posėdį susirinko 2013 metais. Tačiau, kaip tuomet skelbta, derino techninius ir finansinius klausimus. Komisijos pirmininko teigimu, vasaros pradžioje turėtų susirinkti pakomisė, vertinanti sovietinio okupacinio režimo nusikaltimus.