NSK posėdyje dalyvavo Ministras Pirmininkas, Seimo pirmininkas, Seimo Užsienio reikalų, Sveikatos, Teisės ir teisėtvarkos komitetų vadovai, Ministrų kabineto nariai, taip pat teisėsaugos institucijų ir Prezidentūros atstovai.

Vienbalsiu sprendimu komisijos nariai pritarė potencialios vakcinos įsigijimui per Europos Komisijos (EK) bendrųjų pirkimų mechanizmą, diversifikuojant įsigijimus iš skirtingų gamintojų, kuriuos atrinko EK ir su kuriais buvo sudarytos išankstinės vakcinų pirkimo-pardavimo sutartys. Nuspręsta rinktis maksimaliai atsargų variantą, kuomet Vyriausybė pasisakys dėl kiekvienos sutarties, pagal kurią potencialios vakcinos perkamos.

„Nerizikuosime ir nebandysime atspėti, kuri konkrečiai iš klinikiniuose tyrimuose lyderiaujančių kompanijų pirmoji sukurs vakciną, iš esmės mažinančią riziką užsikrėsti, susirgti sunkesnėmis koronaviruso formomis bei būti viruso platintoju. Jei taip darytume, galime likti be jokios vakcinos, o tai Lietuvai būtų tikra tragedija“, – sako premjeras Saulius Skvernelis.

Jis pabrėžia, jog vakcinų pirkimo sąlygos yra tokios, kokios yra: jas suderina EK ir jų keitimo galimybės yra itin ribotos. Todėl šiame etape kiekviena šalis pirkėja rizikuoja nusipirkti per didelį vakcinų kiekį arba prarasti dalį sumokėtų pinigų. Kita vertus, pirkimą vykdanti EK garantuoja jo skaidrumą ir patikimumą.

„Šiandien niekas nepasakys, kuriai iš septynių kompanijų, su kuriomis jau pasiekti EK preliminarūs sutarimai, pasiseks pirmajai. Todėl sudarysime sutartis dėl užsakymų su jomis visoms. Sutartis, kurios tenkintų bent didžiąją dalį mūsų poreikių. Vos tik vakcina bus išbandyta ir patikrinta, sieksime kuo greičiau ją gauti. Tikrai nebūsime „bandomaisiais triušiais“, į Lietuvą įsileisime tik saugias, mokslininkų ištirtas ir Europos vaistų agentūroje įvertintas vakcinas“, – teigia Vyriausybės vadovas.

Jis primena, jog kiekviena valstybės gyvenimo su COVID-19 virusu Lietuvai, kaip ir kitoms šalims, kainuoja ne tik milžiniškus pinigus, bet ir ilgalaikę pacientų sveikatą – ir, deja, gyvybes. Todėl šiuo atveju pagrindinis NSK apsisprendimo kriterijus buvo toli gražu ne kaina.

„Net jei sumokėtume maksimalią įmanomą sumą, visoms kompanijoms, su kuriomis potencialiai bus sudarytos sutartys, valstybės išlaidos vakcinai sudarytų apytiksliai 40 eurų žmogui. Tikrai nemanau, kad tokia kaina būtų per didelė“, – sako S. Skvernelis.

Premjeras taip pat dėkoja visiems NSK nariams, išsakiusiems tvirtas pozicijas dėl strategijos bei taktikos įsigyjant potencialias vakcinas, taip pat prisiėmusiems atsakomybę dėl rizikų tolesniais sprendimais sudarant įsigijimo sutartis. Pasak Ministro Pirmininko, tai – vienas iš ryškiausių tikrojo valstybinio mąstymo ir atsakomybės už valstybę pavyzdys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (502)