Kaip skelbiama ministerijos pranešime spaudai, kovo 18 dieną į Lietuvos URM buvo iškviestas Rusijos ambasadorius Aleksejus Isakovas, kuriam įteikta nota, skelbianti keturis Rusijos ambasados darbuotojus nepageidaujamais asmenimis Lietuvoje už veiklą, nesuderinamą su diplomato statusu, ir nurodanti jiems išvykti iš Lietuvos per penkias dienas.

Nurodoma, kad Lietuva priėmė tokį sprendimą, solidarizuodamasi su beprecedentę Rusijos karinę agresiją patiriančia Ukraina.

„Lietuva pasmerkė Rusijos karinę invaziją ir išreiškė visišką palaikymą Ukrainai, kuri šiuo metu kovoja su Rusijos režimo pradėtu brutaliu karu prieš suverenią valstybę. Rusijos specialiosios tarnybos aktyviai dalyvauja, planuojant ir vykdant karinę invaziją prieš Ukrainą, keldamos grėsmę ne tik Ukrainos, bet ir Lietuvos saugumui.

Rusijos vykdomi kariniai išpuoliai prieš civilius, civilinės paskirties objektus, ligonines, mokyklas, gimdymo namus, kultūrinius objektus yra karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui.

Lietuva ragina Rusiją grįžti į tarptautinės teisės vėžes, sustabdyti kruviną karą ir civilių kančias, išvesti okupacinę kariuomenę iš visos Ukrainos teritorijos“, – rašoma URM pranešime.

Nepageidaujamas asmuo – diplomatinės tarnybos tarnautojo, kurio buvimas nėra pageidaujamas priimančiojoje valstybėje, statusas.

Pagal Vienos diplomatinių santykių Konvenciją, tokį statusą priimanti šalis gali paskelbti bet kada (net iki tam asmeniui atvykstant į šalį) ir neaiškindama priežasčių. Dažniausiai diplomato atstovaujama šalis tokį darbuotoją atšaukia atgal, nes jis nebegali tinkamai dirbti savo darbo.

Kadangi diplomatinis imunitetas saugo diplomatinės tarnybos darbuotojus nuo civilinės bei baudžiamosios atsakomybės, paskelbimas nepageidaujamu asmeniu yra viena iš jiems galimų taikyti bausmių. Taip atsikratoma ir šnipinėjimu įtariamų diplomatų.

Bulgarija išsiunčia 10 Rusijos diplomatų

Bulgarijos užsienio reikalų ministerija penktadienį paskelbė išsiunčianti 10 Rusijos diplomatų dėl tarptautinės diplomatinių santykių konvencijos pažeidimų.

Ministerijos pavartota formuluotė dažnai pasitelkiama šnipinėjimo veiklai įvardyti.

Anksčiau šį mėnesį Sofija dėl panašių priežasčių išsiuntė kitus du rusų diplomatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją