VRM pažymi, kad Lietuvoje registruotiems migrantams išduodamas užsieniečio registracijos pažymėjimas nesuteikia teisės išvykti iš Lietuvos ar prašyti prieglobsčio ir gyventi kitoje ES šalyje, bet dauguma išėjusių iš apgyvendinimo centrų neteisėtų migrantų bando pasiekti kitas ES šalis.

Jeigu migrantai sulaikomi kurioje nors kitoje ES šalyje, jie vėliau grąžinami atgal į Lietuvą.

Pasak vidaus reikalų viceministro Arnoldo Abramavičiaus, į migrantų centrus negrįžtantys užsieniečiai patvirtina jau anksčiau Lietuvos institucijų ir tarnybų įvardintas įžvalgas, kad jų pagrindinis kelionės tikslas – ne prieglobstis Lietuvoje, o turtingesnės Vakarų Europos šalys.

Iš daugiau nei 4 tūkstančių nelegaliai į Lietuvą patekusių migrantų prieglobstis suteiktas 138 užsieniečiams, likusiuosius siekiama išsiųsti iš šalies.

Jungtinio situacijų centro (JSC) suvestinės duomenimis, šiuo metu penkiuose užsieniečių registracijos centruose gyvena mažiau nei 1400 neteisėtų migrantų, nors pernai jų į Lietuvą per Baltarusiją atvyko daugiau nei 4 tūkstančiai.

Iki rugsėjo 22 dienos neteisėti migrantai dar turi galimybę į kilmės šalis grįžti savo noru gaudami 1000 eurų išmoką. Nuo neteisėtos migracijos krizės pradžios savo noru į kilmės šalis grąžinta apie 1040 užsieniečių, iš jų – 670 šiais metais. Dar 20 užsieniečių šiuo metu yra išreiškę norą grįžti į kilmės šalis.

Per metus pasieniečiai taip pat apgręžė daugiau nei 11 tūkst. Lietuvos sieną iš Baltarusijos bandžiusių kirsti ar kirtusių migrantų.

Lietuva kaltina Baltarusiją neteisėtų migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine ataka.

„Nors Baltarusijos režimo organizuota hibridinė ataka, kuriai naudojami neteisėti migrantai, iš esmės atremta, pavienių bandymų neteisėtai kirsti valstybės sieną stebima kone kasdien“, – teigiama pranešime.

Pastarosiomis dienomis į Lietuvą siekiančių patekti neteisėtų migrantų skaičius vėl auga.

Anot VRM, Baltarusijos pasieniečiai atgabena migrantus iki Lietuvos valstybės sienos, nukreipia į vietas, kuriose dar nėra fizinio barjero.

Užsieniečiai valstybės sieną bando neteisėtai pereiti tiek didesnėmis 25–35 asmenų grupėmis, tiek pavieniui. Pastaruoju metu vis dažniau neteisėtai valstybės sieną kerta ne tik Afganistano, bet ir Sirijos, Irano, Tadžikistano ir kitų valstybių piliečiai, teigiama pranešime.

Šiuo metu Lietuvos-Baltarusijos pasienyje nutiesta maždaug 353 kilometrai koncertinos, fizinio barjero įrengta apie 493 kilometrai.

Kaip pranešė projektą vykdanti bendrovė „Epso-G“, rangovams pasienyje liko įrengti maždaug tris kilometrus pjaunančios vielos ir maždaug 40 kilometrų tvoros segmentų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)