Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja Dalia Kuodytė pakartojo, kad liberalai gerbia ir vertina santuoką, tačiau kartu akcentuoja, kad ne mažiau svarbu gerbti ir laisvą žmonių valią bei pasirinkimą.

Todėl liberalai visiškai palaiko ir pritaria Konstitucinio Teismo išaiškinimui, kad šeimos samprata negali būti kildinama tiktai iš santuokos instituto.

"Įstatymų leidėjai neturi jokios teisės lipti žmonėms ant galvos ir jiems iš aukšto nurodinėti, kaip reikėtų tvarkyti asmeninį gyvenimą. Deja, būtent tai, siekiant šeimą išimtinai susieti su santuoka, dabar Seime ir bandoma padaryti", - spaudos konferencijoje "Prievarta Konstitucijos vardu: vedybos kaip prievarta" teigė D. Kuodytė.

Pasak liberalės, Seime įregistruotos Konstitucijos pataisos dėl šeimos sampratos iniciatoriams verčiau reikėtų atkreipti didesnį dėmesį į pastaruoju metu dešimtimis kasdien fiksuojamus smurto šeimose atvejus.

"Tačiau vietoj to tiktai bandoma nueiti lengviausiu keliu - sureikšminti santuokos institutą, kuris pats savaime jokių problemų šeimose nesprendžia", - sakė D. Kuodytė.

Liberalų sąjūdžio frakcija Seime palaiko Teisingumo ministerijos parengtą Partnerystės įstatymo įtvirtinimo idėją, kuri leistų įgyvendinti dar 2000-aisiais Civiliniame kodekse įrašytas nuostatas dėl bendro gyvenimo neįregistravus santuokos.

Registruotos partnerystės institutas, leidžiantis oficialiai įteisinti glaudžius, artimus ryšius palaikančių, bet nesusituokusių asmenų santykius, vienu ar kitu pavidalu plačiai paplitęs Europoje. Seimo Parlamentinių tyrimų departamento duomenimis, registruota partnerystė viena ar kita forma yra įteisinta 16-oje iš 27 Europos Sąjungos valstybių.