„Mums būtina išsaugoti europietišką gyvenimo būdą, todėl apsisprendimas paremti vakarietiškoms vertybėms atstovaujančius kandidatus yra natūralus, logiškas ir vertybiškai svarbus liberalams žingsnis“, – pranešime cituojamas partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Taip pat Liberalų sąjūdis teigia remiantis referendumą dėl dvigubos pilietybės, tačiau ragina nepalaikyti referendumo dėl Seimo narių mažinimo.

„Liberalų įsitikinimu šis referendumas iš esmės nieko nesprendžia: nei sutaupys pinigų, nei pagerins Seimo darbo kokybę,
nei atspindės Lietuvos žmonių poreikius“, – rašoma partijos pranešime.

Anot opozicijos lyderės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, klausimas dėl dvigubos pilietybės yra viena iš partijos programinių nuostatų, kadangi dviguba pilietybė svarbi siekiant išlaikyti glaudų ryšį su išvykusiais svetur piliečiais.

„Tai leistų mūsų išvykusiems piliečiams išlaikyti glaudų ryšį su Lietuva ir stiprintų mūsų valstybę. Dviguba pilietybė yra programinė Liberalų sąjūdžio nuostata, todėl vienareikšmiškai palaikome šio referendumo siekius“, – teigia partijos frakcijos Seime seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Referendume siūloma nustatyti, kad Lietuvos pilietybės nepraranda „Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę“.

Šiuo metu dviguba pilietybė emigravusiesiems po nepriklausomybės atkūrimo leidžiama griežtesniais išimtiniais atvejais.

Tuo metu „valstiečių“ inicijuotame referendume dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo siūloma Konstitucijoje nustatyti 121 vietos parlamentą vietoje dabartinių 141.

Prezidento rinkimai kartu su referendumai vyks sekmadienį. Prezidento rinkimuose prireikus antrojo turo, jis vyktų gegužės 26 dieną. Šiuo metu vyksta išankstinis balsavimas.