Tai DELFI patvirtino Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Politikas sako, kad pati partija įtaria, jog Š. Gustainio pasiūlytos Vartojimo kredito įstatymo pataisos gali būti naudingos „MG Baltic" koncernui.

„Š. Gustainio atveju mes matome, kad būta pataisų, kurios galėtų būti traktuojamos kaip naudingos „MG Baltic" koncernui, jei klaustumėte mano nuomonės. Ir tai dirbant Seimo nariu", - sako E. Gentvilas.

Teisėsauga įtaria, kad tuometinis Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis galėjo veikti „MG Baltic" interesais trimis atvejais: dėl kelio Vilnius-Utena, dėl Jono Basanavičiaus paminklo vietos parinkimo Vilniuje ir dėl Vartojimo kreditų įstatymo.

Š. Gustainis figūruoja būtent epizode dėl Vartojimo kreditų įstatymo. Seimui svarstant sugriežtinimus jis teikė pataisą, kad vartojimo kreditą suteikiančios įstaigos galėtų pačios pasirinkti, kaip tikrinti kliento galimybes grąžinti pinigus: arba naudotis kreditingumui vertinti skirtais registrais, arba pasikliaujant tik paties kredito gavėjo pateikta informacija.

Tačiau prokurorai mano, kad „MG Baltic" interesais galėjo veikti ir dabartinis Seimo narys Gintaras Steponavičius. Seimas kaip tik panaikino jo teisinę neliečamybę, jam pateikti įtarimai.

Tačiau G. Steponavičius iš partijos nebuvo pašalintas. Liberalų sąjūdžio valdyba tik priėmė bendro pobūdžio sprendimą, kad įtarimų sulaukę partijos nariai privalo pasitraukti iš partijos ir atsisakyti politinių pareigų. Tai yra neformalus raginimas G. Steponavičiui, mat kaip tik jis ir sulaukė įtarimų.

Kodėl partija elgiasi skirtingai dviejų savo narių atžvilgiu? E. Gentvilas sako, kad šių atvejų lyginti negalima: G. Steponavičius yra partijos žygeivis, o Š. Gustainio veikla partijai nebuvo itin žinoma.

„To lojalumo nebuvo. Buvo su juo pokalbiai dėl esamos situacijos. Tiesa, kalbėjau ne aš. Bet kolegos referuoja, kad nėra to adekvataus vertinimo, kad čia partijai sunku, sudėtinga", - sako E. Gentvilas.

„Tai nėra tas pats, kaip G. Steponavičiaus situacija. Š. Gustainio santykis su partija yra kitas", - priduria liberalas.

E. Gentvilas sako, kad G. Steponavičius visada viską darė „dėl partijos, už partiją", o apie Š. Gustainį taip pasakyti negalima.

„G. Steponavičius partijos žygeivis. Šiandien mes matome prokuroro Seimui pateiktus dokumentus. Na, matyt, tų dokumentų pagrindu suformuluojami ir įtarimai. Ta veikla mums, kaip partijai, buvo žinoma, ji deklaruota ir niekada neturėjo jokių užkulisių", - teigia politikas.

Š. Gustainis palieka Vilniaus tarybą

Tuo metu Š. Gustainis socialiniame tinkle informavo, kad pats priėmė sprendimą palikti didžiąją politiką ir traukiasi iš Vilniaus miesto savivaldybės tarybos.

„Sprendimas brendo jau seniai, o pastarųjų savaičių viešos sąmokslo teorijos bei gandai mano bei liberalų atžvilgiu padėjo paskutinį tašką", - teigia Š. Gustainis.

Politikas aiškina, kad sprendimą atsisakyti mandato priėmė ne todėl, kad jaučiasi kaltas, o todėl, kad yra atsakingas žmogus.

„Puikiai suprantu, kad niekaip nesibaigiantis ikiteisminis tyrimas, kuriame aš turiu specialiojo liudytojo statusą, trukdo mano, kaip tarybos nario, veiklai bei sudaro pagrindą įvairioms tolimesnėms politinių oponentų spekuliacijoms", - sako Š. Gustainis.

E. MASIULIO IR „MG BALTIC“ BYLA

Įtariamieji:

1) Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis;
2) Buvęs Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas Gintaras Steponavičius;
3) Buvęs Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Gapšys;
4) „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis;
5) „MG Baltic“ koncernas.

Specialieji liudytojai:

1) „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus;
2) „MG Baltic“ valdybos narys Romanas Raulynaitis;
3) Buvęs Liberalų sąjūdžio Seimo narys Šarūnas Gustainis.

DELFI primena, kad teisėsauga šiuo metu atlieka tyrimą, kuriame buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento R. Kurlianskio už „tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus“ savo bei kitų naudai priėmęs 106 tūkst. eurų kyšį.

E. Masiulio gynybos versija, kad iš tiesų iš R. Kurlianskio jis skolinosi 90 tūkst. eurų ir dar 16 tūkst. eurų buvo savi. Namuose per kratą iš viso pas E. Masiulį rasta 250 tūkst. eurų.

Teisėsauga taip pat įtaria, kad buvusiam Darbo partijos pirmininko pavaduotojui Vytautui Gapšiui buvo pasiūlytas 25 tūkst. eurų kyšis, kuris turėjo būti suteiktas nuolaidomis transliuojant Darbo partijos politinę reklamą LNK televizijoje bei suteikiant paramą viešajai įstaigai.

Be kita ko, manoma, kad R. Kurlianskis esą bandė paveikti V. Gapšį, kad šis darytų įtaką partijos frakcijai Seime svarstant klausimą dėl Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės Editos Dambrauskienės skyrimo generaline prokurore.