Tai Eltai patvirtino Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys Saulius Lapėnas. Jis neneigė , kad tai susiję su Tėvynės sąjungos Prezidiumo ketinimais dar kartą šią savaitę svarstyti bendradarbiavimo su liberalcentristais galimybes Vilniaus savivaldybės taryboje.

Liberalcentristo S.Lapėno teigimu, neatsakingais ir užgauliais pareiškimais konservatorių lyderis Andrius Kubilius nuolat torpeduoja konstruktyvų opozicinių partijų bendradarbiavimą. Todėl S.Lapėnas teigia artimiausiu metu ketinąs pasiūlyti Seimo Liberalų ir centro frakcijai nutraukti liberalcentristų ir konservatorių susitarimą dėl bendro darbo parlamentinėje opozicijoje. Eltai jis sakė manąs, kad toks jo siūlymas gali būti svarstomas dar šią savaitę.

S.Lapėną papiktino, jo nuomone, atsainus Tėvynės sąjungos lyderio A.Kubiliaus požiūris į liberalcentristų pasiūlytą garbingos partnerystės ir moralios partnerystės paktą.

"Užuot galvoję, kaip bendromis pastangomis įveikti populistus, liberalcentristai yra priversti kone kasdien klausytis konservatorių "politinio auklėjimo" valandėlių. Tokia nuolatinė ir beatodairiška partneriais laikomų konservatorių kritika mūsų atžvilgiu yra tiesiog negarbingas šantažas. Man yra nepriimtina, kai norima turėti švarias rankas nusišluostant į koalicijos partnerius", - teigia S.Lapėnas.

Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius pirmadienį teigė norįs, kad liberalcentristai besąlygiškai paremtų Prezidento Valdo Adamkaus išsakytas nuostatas ir poziciją ne tik dėl Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho, bet ir dėl jų pačių.

"Jeigu liberalcentristams ilgą laiką nepavyks paremti Prezidento pozicijos, svarstysime galimybę pasitraukti iš koalicijos ir patraukti savo atstovus, užimančius Vilniaus savivaldybėje įvairias vadovaujančias pozicijas. Jeigu liberalcentristai kada nors vėliau, jau mums padarius tokį veiksmą, vis tik sugebės paremti Prezidentą, būtume pasiruošę visada grįžti į koaliciją ir paremti jų kitą kandidatą į merus ir tartis dėl būsimo bendradarbiavimo būsimuose savivaldos rinkimuose", - sakė pirmadienį spaudos konferencijoje A.Kubilius.

ELTA primena, kad Liberalų ir centro sąjunga pasiūlė opozicijos partnerei Tėvynės sąjungai bendrai rengtis artėjantiems savivaldos rinkimams. Siekiant sukurti atsvarą populistams, konservatoriai buvo paraginti pasirašyti garbingos konkurencijos ir moralios partnerystės paktą.

Komentuodamas Liberalų ir centro sąjungos pasiūlytą "sąžiningos ir moralios konkurencijos savivaldos rinkimuose pakto" idėją, A.Kubilius pirmadienį sakė nelabai žinąs, ką ji reiškia, bet pasidžiaugė, kad laikinasis partijos pirmininkas Vytautas Bogušis imasi partijoje aktyviai diegti sąžiningumo ir moralumo vertybes.

A.Kubilius tikisi, kad jam pavyks įtikinti ir visą partiją, kad liberalcentristai visiškai paremtų Prezidento V.Adamkaus pareiškimą ir jame išdėstytą poziciją. "Tai aiškiai parodytų, kad jie ne vien tik pareiškimais, bet ir realiais veiksmais remia moralumo ir sąžiningumo vertybes politikoje. Mums tai būtų labai stiprus tolesnio bendradarbiavimo, taip pat ir savivaldos rinkimuose pamatas", - teigė A.Kubilius.