Ir už tai net kelis kartus buvo paėmęs pinigus, kurie civilines bylas nagrinėjančios teisėjos taip ir nepasiekė. Maža to, paaiškėjo, kad teisėja apie nešvarius reikalus ir tuo labiau pinigus nieko nežinojo – viskas buvo veikiama už jos akių.

Tokias aplinkybes ikiteisminio tyrimo metu nustatė Generalinė prokuratūra, šiuos duomenis oficialiai pripažino ir Vilniaus miesto apylinkės teismas, Liberalų sąjūdžio narį nuteisęs dėl tarpininkavimo kyšininkaujant.

Prieš ketverius metus Seimo nario mandato nesėkmingai siekęs A. Avdoninas dėl nusikaltimų buvo nuteistas dar prieš pusantrų metų.

46 metų A. Avdonino byla buvo išnagrinėta rašytinio proceso tvarka, apie ją nei teismas, nei prokurorai žiniasklaidai nepranešė – tuo metu dar buvo atliekamas kitas itin sudėtingas ikiteisminis tyrimas, kuriame kaltinimų yra sulaukusi ir šiuo metu Kaune teisiama dabar jau buvusi Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Nijolė Bareikienė. Įtariama, kad ji už pinigus žadėjo paveikti kai kuriuos teisėjus – šios žinomos sostinės prokurorės pavardė buvo minima ir A. Avdonino byloje.

Nors nuteistajam priimtas baudžiamasis įsakymas jau seniausiai įsiteisėjęs ir jame nustatytos aplinkybės neginčijamos, bet A. Avdoninas vėl atsidūrė teisme. O kai pamatė, kad jį, laukiantį prie teismo posėdžių salės pradėjo fotografuoti DELFI fotografas, įnirtingai ėmė slėptis – veidą užsidengė striuke. Bet tik trumpam – netrukus jis jau nebesislapstė.

Kodėl? Nes nenorėjo, kad jo švarko atvarte matytųsi Liberalų sąjūdžio ženkliukas (tai galite pamatyti nuotraukų galerijoje).

Šįkart Vilniaus miesto apylinkės teisme A. Avdoninas atsidūrė savo noru – negali sumokėti jam paskirtos 5 233 Eur baudos, o terminas, per kurį bauda turėjo būti sumokėta, jau baigėsi. Nuteistasis teisėjos Sonatos Raupėnaitės-Lekarauskienės prašė šį terminą pratęsti.

„Taip susiklostė gyvenimas, kad negaliu laiku sumokėti“, – aiškino A. Avdoninas. Ir pridūrė, kad yra priverstas sumokėti didelę pinigų sumą Vaikų išlaikymo fondui, nes buvusi žmona augina nepilnametį vaiką. Maža to, dėl skolos buvo areštuota sąskaita.

Liberalas tikino, jog bausmę tikrai atliks ir pinigus į valstybės biudžetą perves, juoba, kad tai iki šiol kas mėnesį mokėjo įmokas.

„Emigruoti nesiruošiu, be to, kas mėnesį privalau mokėti įmokas bankui už būsto paskolą“, – sakė nuteistasis.

Ar teismas A. Avdonino prašymą patenkins, paaiškės kitą savaitę.

Bylos duomenimis, A. Avdoninas buvo nuteistas dėl to, kad pasinaudodamas savo pažintimis ar kita tikėtina arba tariama įtaka valstybės tarnautojui, savo ir kitų asmenų naudai tiesiogiai pažadėjo ir susitarė priimti kyšį bei tiesiogiai ir netiesiogiai priėmė kyšį, pažadėjęs paveikti atitinkamą valstybės tarnautoją, kad šis neteisėtai veiktų vykdydamas įgaliojimus.

Anot teismo, A. Avdoninas nuo 2013 m. liepos iki rugsėjo vienos privačios bendrovės vadovui Jankeliui Špicui (jis šiuo metu teisiamas kartu su buvusia prokurore ir kitais kaltinamaisiais) pažadėjo bei susitarė priimti savo ir kitų asmenų naudai 30 tūkst. litų (apie 8,7 tūkst. Eur) kyšį.

Pinigai turėjo būti sumokėti už tai, kad J. Špicui Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėjamoje byloje reikėjo palankaus sprendimo – į teismą jis buvo padavęs Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, nes ši buvo nutarusi, kad verslininkas privalo pašalinti savavališkos statybos padarinius.

Vykdydmas šį susitarimą A. Avdoninas per tarpininką – buvusį muitininką Albertą Ivanauską (jis taip pat dar teisiamas) paėmė 30 tūkst. Lt kyšį. Bet netrukus grąžino, nes suprato, jog savo įsipareigojimų neįvykdys.

Tą pačią pinigų sumą A. Avdoninas vėl gavo po mėnesio – juos tada perdavė pats J. Špicas.

O vėliau jis su vienu asmeniu, buvusiu pareigūnu, sutarė, kad šis esą paveiks bylą nagrinėjančią teisėją – jeigu bus priimtas J. Špicui palankus sprendimas, sumokės 7 tūkst. Eur.

Tačiau reikalingas sprendimas nebuvo priimtas – verslininkas bylą teisme pralaimėjo.

Baudžiamojon atsakomybėn dėl tarpininkavimo kyšininkaujant patrauktas A. Avdoninas pripažino jam pateiktus kaltinimus, tyrėjams sakė, kad asmeniškai teisėjos nepažįsta, bet buvo pasiryžęs surasti asmenis, kurie esą galėtų prie jos prieiti.

Jis taip pat nurodė, kad J. Špicas už reikalingą „bylos sutvarkymą“ buvo pasiryžęs sumokėti ir didesnę sumą.

Liberalų sąjudžio reakcija: siūlysime pašalinti iš partijos

Atnaujinta 17.10 val.Po DELFI publikacijos apie teisme išnagrinėtą A. Avdonino bylą, Liberalų sąjūdis pranešė, kad partietis nuslėpė teistumą, todėl artimiausiu metu bus svarstomas klausimas dėl jo pašalinimo iš partijos.

„Liberalų sąjūdis smerkia DELFI publikacijoje aprašytą A. Avdonino poelgį. Jis taip pat nuslėpė nuo partijos savo teistumą. Liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius siūlys artimiausiame partijos valdybos posėdyje pašalinti A. Avdoniną iš partijos“, – DELFI nurodė Liberalų sąjūdžio Išorinės komunikacijos vadovas Martynas Čerkauskas.